“Eliminisaćemo sve silovatelje”! Tužba protiv Teksasa zbog zakona o abortusu

Foto: Tanjug/ AP Photo/J. Scott Applewhite
333

Američki sekretarijat za pravosuđe podneo je danas tužbu protiv države Teksas, dok administracija predsednika DŽozefa Bajdena pokušava da blokira sprovođenje zakona kojim bi u toj državi skoro potpuno bio zabranjen abortus.

Sekretarijat navodi da skoro potpuna zabrana abortusa u Teksasu predstavlja “otvoreno kršenje američkog Ustava”, preneo je Glas Amerike.

U tužbi, koja je danas podneta federalnom sudu u Teksasu, od federalnog sudije se zahteva da zakon proglasi nevažećim, i “zaštiti prava koja je Teksas narušio”.

U Teksasu stupio na snagu zakon o zabrani abortusa, ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973. godine

Vrhovni sud je prošle nedelje dozvolio da ostane na snazi zabrana abortusa u Teksasu posle šest nedelja trudnoće – pre nego što mnoge žene i saznaju da su trudne.

Bajden je upozorio da bi zakon izazvao “neustavni haos” jer se oslanja na privatna lica da ga sprovode tako što će podnositi građanske tužbe protiv osoba koje pomazu ženama da izvrše abortus posle šest nedelja, bilo da je reč o lekaru koji vrši proceduru ili taksisti koji ženu preveze do klinike, dodaje Glas Amerike.

Zakonom se podnosiocima tužbe omogućava da dobiju nagradu od najmanje 10.000 dolara i ne pravi se izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta, iako postoje neki veoma usko definisani izuzeci, koji se odnose na zdravlje majke.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot ove nedelje je branio zakon navodeći da će njegova država “eliminisati sve silovatelje”.

Potpredsednica SAD Kamala Haris treba da se sastane sa zdravstvenim radnicima i predstavnicima ustanova koje pružaju uslugu abortusa, kao i nekim pacijentkinjama, što je još jedan znak pokušaja ove administracije da zaštiti pravo žena na abortus, navodi Glas Amerike.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More