Bajden o vakcinaciji: “Moj predsednički posao je da zaštitim sve Amerikance”

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
262

Predsednik SAD Džozef Bajen izjavio je sinoć da će svi zaposleni u kompanijama sa najmanje 100 radnika morati da budu vakcinisani ili će ići na redovna testiranja na kovid, javlja Si-Bi-Es njuz.

Bela kuća procenjuje da će ova naredba uticati na više od 80 miliona radnika u Americi.

“Moj predsednički posao je da zaštitim sve Amerikance. Tako da večeras obaveštavam javnost da ministarstvo rada razvija hitan zakon kojim će se zahtevati da svi zaposleni u firmama od najmanje 100 ljudi moraju da budu potpuno vakcinisani ili će morati jednom nedeljno da pokazuju da su negativni na kovid testu”, izjavio je Bajden, dodavši da mnoge velike kompanije već imaju ovo pravilo.

On je dodao da je suština da će Amerika zaštiti vakcinisane radnike od nevakcinisanih kolega.

Bajden je takođe rekao da će vakcinacija biti tražena od zdravstvenih radnika koji prihvataju jedno od dva tipa zdavstvenih osiguranja – Mediker ili Medikejd – kao i za sve vladine zaposlene i ugovorce i još neke kategorije.

Nova obavezna vakcinacija deo je strategije Bele kuće od šest koraka u borbi protiv delta soja korona virusa, strategije u koju je uključeno i davanje treće, buster doze, sa ciljem da se spreči povećan broj slučajeva, hospitalizacija i smrti od kovida.

Šest koraka čine vakcinisanje nevakcinsanih, pojačana zaštita za vakcinisane, držanje škola otvorenim i bezbednim, povećan broj testova i zahtevanje maski, zaštita ekonomskog oporavka i povećanje zdravstvene pomoći za osobe koje imaju kovid.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More