“On je bio prijatelj o kome su svi sanjali”: Francuska se oprostila od legendarnog Žan-Pol Belmonda

Foto: Tanjug/AP Photo/ Michel Euler
128

Francuska se u četvrtak oprostila od Žan-Pol Belmonda, uz poruku da će harizmatični glumac i legenda francuskog filmskog Novog talasa živeti večno na filmskim platnima.

Državnu, svečanu ceremoniju u Domu invalida u Parizu predvodio je predsednik Francuske Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Francuzima od milja poznat kao Bebel, Belmondo je dugo bio jedan od najpopularnijih glumaca u Francuskoj.

“On je bio prijatelj o kome su svi sanjali”, rekao je Makron u govoru i dodao “Zbogom Bebel”.

Njegov unuk Viktor Belmondo rekao je da je siguran da gde god da se glumac sada nalazi, da se sigurno smeje, kao i uvek.

Odavanju pošte prisustvovala je Belmondova porodica, ministri, poznate ličnosti, kao i njegovi obožavaoci.

Belmondo, koji se, između ostalog, proslavio ulogom “Do poslednjeg daha” reditelja Žan-Lik Godara iz 1960. godine, umro je u nedelju u 88. godini.

Belmondova karijera trajala je pola veka, pojavljivao se u više od 80 filmova i radio sa raznim velikim francuskim rediteljima.

Zbog načina na koji je igrao, kritičari su ga prozvali francuskim Džejmsom Dinom.

Harizmatični glumac kasnije je tokom karijere napustio industriju umetničkih filmova i postao visoko pozicioniran u komercijalnim filmovima u Francuskoj, a najviše se pojavljivao u komedijama i akcionim filmovima.

Filmski debi ostvario je ulogom u filmu “On Foot, On Horse and On Wheels” 1957. godine, ali je scena u kojoj se on pojavio bila isečena iz filma, da bi potom imao ulogu u filmu “A Dog, a Mouse, and a Sputnik” (1958).

Prvu glavnu ulogu dobio je 1958. godine u filmu “Les Copains du dimanće”, a u istom periodu je ostvario značajan uspeh i u filmu “Oscar” (1958).

Njegova uloga u filmu “Do poslednjeg daha” Žan-Lik Godara donela mu je priznanje kao jednom od najznačajnijih glumaca francuskog “novog talasa” na globalnom nivou.

Privatna sahrana Belmonda planirana je u petak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More