SRBIJA GRADI MEMORIJALNI KOMPLEKS JASENOVAC! “Da oni zastupaju sve nas pred Bogom” (FOTO)

FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
262

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

„Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini, na teritoriji RS, BIH, podignemo veliki memorijalni centar u kojem bi podsetili na sve zločine nad srpskim narodom, da ne bude zatrto njihovo stradanje“, objasnio je Vučić u izjavi novinarima.

Srbija će finansirati izgradnju sa 80 odsto, a RS sa 20 procenata.

Vučić je ukazao da je 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike srmti u Evropi – sistema logora Jasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom, i da je razgovarano kako i na koji način da se osnaži kultura pamćenja, kako da da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to šta može da država pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

„Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Jovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu gde srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gde treba mnogo toga da obnovimo. RS pomaže u obnovi srpske škole u Jasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora sedištu eparhije“, ukazao je on.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmista da se one uspostave. Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši – da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor – te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokaza celom svetu stradanje Srba.

Prema njegovim rečima 22. aprila krenuće se u realizaciju tog poduhvata.

„Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina, da se širi istina“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvujem u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

„Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno“, poručio je Vučić.

Iz manastira u Jasenovcu podizace se molitve za nevine zrtve

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, kao veoma važno što ćemo imati manastir u Jasenovcu odakle će se 24 sata dnevno podizati molitva za nevino nastradale žrtve, kao i da na drugoj obali Save, preko puta, imamo memorijalni centar i muzej žrtvama genocida.

Porfirije je zahvalio predsedniku Srbije Vučiću i episikopu pakračko-slavonskom Jovanu, kao i direktoru muzeja Dejanu Ristiću za veliku brigu i trud koji pokazuju kada je reč o sećanju na sve žrtve našeg naroda u 20. veku, a naročito za one koji su postradali nevino na najmonstrozniji način, od ustaške ruke u logoru Jasenovac.

FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

“Podvukao bih samo reč svetilište, koju je upotrebio predsednik Vučić, to je prava reč koja opisuje mesta stradnja. Mnogo puta sam bio ne sam

– Podvukao bih reč svetilište, koju je izgovorio gospodin predsednik, jer mislim da je to prava reč koja opisuje mesta stradanja. Mnogo puta sam bio ne samo u Jasenovcu nego i na drugim mestima stradanja našeg naroda, u Jadovnu itd. Ali kad god sam ušao u Jasenovac imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu postojanja u odnosu na sve što je oko nas. Imao sam uvek doživljaj da sam ušao u jednu mističnu zonu. I u tom smislu, ta mistična zona, zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi, pokazuje da je to metafizički prostor. Zato to i jeste svetilište. I stoga ništa bolje nije moglo da se desi za Jasenovac, za one koji su tamo postradali, ali i za one koji su činili zločine, kao i za sve koji sa dobrom voljom tamo odlaze, pa i za one koji nemaju dobru volju u odnosu na to mesto, ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir. Ženski manastir u Jasenovcu iz kojeg se neprestano, dvadest i četiri časa uzdiže molitva. Molitva za one koje su postradali ali i molitva njima, jer su to nevine žrtve i to su mučenici. Da oni zastupaju sve nas pred Bogom, da se mole za mir, za dobro među ljudima i verovatno da se mole za svoje zlotvore – objavio je patrijarh Porfitije na Instagramu, povodom današnjeg sastanka sa Vučićem.


Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More