Nije slučajno Angela izabrala Beograd za kraj mandata, Merkelova tako šalje jasnu poruku

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber
291

Nije slučajno što je nemačka kancelarka Angela Merkel, na kraju svog mandata, izabrala upravo Beograd za bilateralnu posetu i razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok će sa svim ostalim liderima regiona sastati na zajedničkom skupu u Tirani.

Time je Berlin jasno stavio do znanja da naša zemlja ima ključnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu u najvećoj meri zavise od Beograda.

Ovako sagovornici “Novosti” ukratko tumače balkansku mini-turneju odlazeće nemačke kancelarke, tokom koje će 13. septembra posetiti Srbiju, a dan kasnije, 14. septembra biti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona.

Za bivšeg diplomatu Zorana Milivojevića nema dileme da je dolazak Merkelove više nego snažan signal kakav značaj Berlin daje Beogradu:

– Poseta Merkelove regionu je u funkciji njene političke ostavštine i ima za cilj da pošalje dve važne poruke. Prva je da i regionu, ali i svom nasledniku na čelu nemačke vlade poruči da Zapadni Balkan ostaje u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Berlina.

Vakcinisani=zamorčići! Merkel kritikovala Šolca zbog izjave o imunozovanim osobama

Drugi je da još jednom potvrdi pozicije Nemačke kada je reč o ovom prostoru.

Milivojević smatra da će Merkelova naglasiti da Berlinski proces ne prestaje, ali i još jednom ponoviti da Nemačka, kada je reč o Kosovu i Metohiji, stoji na stanovištu nepromenjivosti granica, odnosno da je za Berlin KiM nezavisno i izvan sastava Srbije.

Kada je reč o inicijativi “Otvoreni Balkan” oko koje su se dogovorili Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, naš sagovornik očekuje da visoka gošća neće osporiti potrebu da region sarađuje:

– Ne očekujem, međutim, da će nemačka kancelarka iskazati otvorenu i nedvosmislenu podršku “Otvorenom Balkanu”, kao što su to, recimo, učinile SAD. Merkelova će pre istaći potrebu za EU integracijama i interes Unije za ceo ovaj region.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za “Novosti”, da ne čudi dosadašnja suzdržanost Nemačke oko “Otvorenog Balkana”, jer su to podržale SAD, u vreme Donalda Trampa:

– Međutim, “Otvoreni Balkan” nije nešto što ne odgovara nemačkim interesima. Projekat povezivanja naroda u ovom regionu ne može da šteti Nemačkoj, jer na tome počiva i EU.

Ovom posetom Merkelova daje jedan poseban značaj Srbiji i potvrđuje da je naša zemlja ključna u regionu. Ona je to i ranije potvrđivala. I ne samo to, ovo je i posebna potvrda njenog prijateljskog odnosa prema Vučiću, jer on je bio ključni faktor koji je uspeo da popravi odnose Srbije i Nemačke, narušene u vreme kada je predsednik bio Boris Tadić.

Vučić je svojim angažmanom uspeo da se ti odnosi poprave i da se izgradi snažno prijateljstvo, pa čak i savezništvo dveju država.

Pojedine komentare da je poseta Merkelove “protokolarna” jer je na kraju njenog mandata, Graovac odbacuje i naglašava da se u Nemačkoj vlade i kancelari menjaju, ali da smernice politike ostaju iste i u njoj nema radikalnih zaokreta.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More