“Nemoj da lažeš, čujem da si iz Vranja”, za ESKIMKU Darju svi misle da je iz SRBIJE, evo kako je došla u našu zemlju! (FOTO)

Srpski odlično govori, ovo joj je omiljeni grad, a ovako su je dočekali Srbi!

Foto: printscreen/RTS
308

Vekovima žive u najsurovijim uslovima severnih predela i to najviše na Grenlandu i arktičkim obalama Severne Amerike, a na svetu ih ima tek šezdesetak hiljada.

Eskimi su oduvek privlačili pažnju zbog karakterističnog poljupca i života u igluu. Naziv u prevodu znači “ljudi koji jedu sirovo meso”. Jedna Eskimka godinama živi u Beogradu, prenosi “Kurir”.

Pre osam godina, iz rodnog Anadira u Rusiji Darja (25) je sa majkom došla u Beograd. Zbog visokih temperatura bledela joj je kosa i pucali su joj očni kapilari. Završila je Srednju ugostiteljsku školu, a prvi dan u njoj će zauvek pamtiti.

– Kad smo došli upisala sam ugostiteljsku školu na Zelenom vencu. U roku od pet minuta sišla je cela škola, čuli su da sam Ruskinja, a onda su govorili da ličim na Kineskinju. Onda je jedan dečak prišao. Pipnuo me po obrazu i rekao: “Vidi, stvarno Eskimka, ona iz kućice” – rekla je Darja Rintikeu Gončarova.

Najteže joj je bilo da nauči srpski jezik.

– Iako će to smešno da zvuči, ali zamrzivač mi je bilo teško da kažem – ističe Darja.

Kako izgleda živeti u igluu? Da li se trljate nosevima? Jedete li irvase i foke? Ovo su samo neka od pitanja koja joj postavljaju.

– Iglu je uvek služio kao zamrzivač, tamo se čuvalo meso, riba. Inače se prave štale od drveta koje se pokrivaju krznom od jelena – rekla je Darja.

Za nju prijatelji kažu da je spontana, glasna, veoma druželjubiva, veliki avanturista.

Jednog momka teško je ubedila da nije iz Vranja.

– Ja kažem da sam iz Rusije, a on mi kaže: “Nemoj da lažeš, čujem da si iz Vranja”. I onda doda: “Pre bih rekao da si iz Leskovca, čujem po naglasku” – uz smeh dodaje Darja Rintikeu Gončarova.

Podjednako voli i Rusiju i Srbiju.

– Duša mi pripada i tamo i ovde, kad bih mogla da podelim sebe, ja bih živela i tamo i ovde. Omiljeni grad mi je Niš – napominje Darja.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More