Praznik Usekovanje časne glave najvećeg među rođenima od žene, “mali veliki petak”

Foto: SPC
42

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Među praznicima posvećenim Svetom Jovanu Proroku, Preteči i Krstitelju Gospodnjem, posebno mesto zauzima praznik usekovanja časne glave najvećeg među rođenima od žene, praznik koji prepodobni Justin ćelijski naziva „malim velikim petkomˮ .

Uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana obeležavaju pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva, koja ovaj praznik svrstava među slave.

U hrišćanskom svetu se obeležava kao dan kada je osveštana crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena. Tada se podseća na stradanje Svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipa, glava odsečena i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Sveti Jovan se naziva Krstitelj, jer je krstio Isusa Hrista i u njemu prepoznao Sina Božijeg.

Sveti Jovan se smatra poslednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Sveti Jovan je, prema predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je živio u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Salomin ples

Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj ples, posle kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu Svetog Jovana. Irodijada je zahtevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne.

Crkva nas na ovaj praznik podstiče na post ugledajući se na blagosloveni primer podvižnika nad podvižnicima i monaha nad monasima, koji se u jordanskoj pustinji hranio skakavcima i divljim medom. Po mnogim svedočanstvima post u ovaj dan ustanovljen je sa samim praznikom.

U toku jedne bogoslužbene godine postoji šest praznika posvećenih Svetom Jovanu: 1. Začeće Svetog Jovana (6. oktobra); 2. Sabor Svetog Jovana (20. januara); 3. Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana (9. marta); 4. Treće obretenje glave Svetog Jovana (7. juna); 5. Rođenje Svetog Jovana (7. jula); 6. Usekovanje časne glave Svetog Jovana (11. septembra).

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More