Sećanje na Srbe stradale u Njujorku 11. septembra: Vladimir Tomaševića i Bojan Kostić! Njujork tajms: “Uvek znao da udeli kompliment drugima”

Foto/ebritic.com
416

Dok Amerika  danas odaje počast nedužnim žrtvama terorističkog napada od 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, Srbi širom sveta s pijetetom se sećaju  Vladimira Tomaševića i Bojana Kostića, dvojice mladih Beograđana, koji su tog dana poginuli u  napadu na kule bliznakinje, svetskog  trgovinskog centra na Menhetnu.

Bojan Кostić se u momentu prvog udara otetog aviona na Svetski trgovinski centar nalazio na 104. spratu u kancelarijama  brokerske kompanije „Кantor Ficdžerald”. Minut posle  razorne eksplozije on  je telefonom pozvao svoju verenicu Šveđanku Suzan i ostavio joj poruku na sekretarici: “Avion je udario u zgradu, pokušaćemo da se evakuišemo”. Njagovo telo nikada nije pronađeno, a Bojan Kostić  je, sa još hiljadama nestalih u ruševinama Svetskog trgovinskog centra proglašen mrtvim.

Bojan Кostić je rođen 1968. godine u Beogradu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Кao jedan od  veoma talentovanih mladih u košarkaškoj školi „Partizana” dobio je stipendiju na Univerzitetu Ajova.   Tamo je igrao košarku i školovao se, ali kad se teško povredio morao je da završi sportsku karijeru.

ŠEST STVARI o najpoznatijem terorističkom napadu posle koga SVET nikad neće biti isti

Vladimir Tomašević, koji je sa suprugom Tanjom živeo u Kanadi, stigao je tog kobnog 11. septembra 2001. u Njujork da bi učestvovao na seminaru iz informacionih tehnologija. U momentu terorističkog napada Al Кaide  nalazio se u prostorijama čiji je naziv bio “Prozori sveta”, na poslednjem spratu jedne od kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra.

Vladimir Tomašević rođen je 25. januara 1965. na Kosovu i Metohiji. U ranom detinjstvu, kao četvorogodišnji dečak sa roditeljima i mlađom sestrom Jelenom preselio se u Beograd, gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.

U Kanadi je radio na razvijanju softvera.  Brzo je napredovao u službi i bio postavljen za potpredsednika kompanije “Optus biznis solušn”. Godinu dana nakon terorističkog napada, objavljujući  biografije nastradalih, “Njujork tajms” je 16. juna 2002. godine, za Vladimira Tomaševića napisao da je on bio čovek koji je “uvek znao da udeli kompliment drugima”. Sa suprugom Tanjom živeo je u Torontu, voleo je da se bavi tenisom i golfom.

Smatrajući da neće biti moguće pronaći posmrtne ostatke svih nastradalih, gradske vlasti Njujorka su posle terorističkog napada ponudile porodicama žrtava  urne sa pepelom sa zgarišta  razorenih kula-bliznakinja. Rodtelji Vladimira Tomaševića su ponudu prihvatili i urnu koja je stigla iz Amerike pohranili na Topčiderskom groblju u Beogradu, a kasnije i još neki delovi tela. Sahrana Vladimirovih posmrtnih ostataka obavljena je 11. septembra 2008. u Beogradu.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More