Apel Srbima u HRVATSKOJ da se popišu na predstojećem popisu: Da se donekle ispravi POČINJENA NEPRAVDA!

Foto: ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplash
298

Udruženje Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Beogradu, apelovalo je na sve Srbe u ovoj državi koji imaju pravo, prema hrvatskom Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova od 3. aprila oove godine, da iskoriste svoje pravo i da se popišu kako bi bar donekle ispravili učenjenu nepravdu najpre progonom, a onda i oduzimanjem prebivašista i gubljenjem svih prava koja iz toga proizlaze.

U saopštenju dostavljenom medijima, Udruženje je najoštrije osudilo otpor hrvatske desnice, pre svega nepriznate „Hrvatske pravoslavne crkve“, koja vuče korene iz Nezavisne države Hrvatske i poziva da se umesto srpskog identiteta promoviše kategorija „Hrvat – pravoslavac“.

Ukazujući na značaj ovog popisa stanovništva, podsećaju da je reč o trećem popisu od osamostaljenja Hrvatske i prvom od njenog ulaska u Evropsku uniju i poručuju da je osnovni problem to što je u Hrvatskoj Srba sve manje.

Podsećaju da je popisom stanovništva pre ratnih sukoba, iz 1991., u Hrvatskoj bilo više od 600.000 Srba, prvi posleratni popis 2001. pokazao je brojku od 201.600 pripadnika srpske zajednice, a od prošlog popisa iz 2011. godine, kada ih je bilo 186.000, i donošenja Zakon o prebivalištu prema kojem ih je izbrisano oko 70.000, što znači da će ih na ovom popisu biti znatno manje.

U Udruženju se nadaju da će, kako ističu, bez obzira na broj pripadnika nacionalnih manjina koji pokaže predstojeći popis, u Hrvatskoj smanjivati animozitet prema drugačijima, i da će konačno kao članica Evropske unije na bogastvo različitosti početi da gleda kao na svoju prednost.

Podsećaju da su institucije Srba u Hrvatskoj da bi olakšale popis osmislile zajedničku kampanju Budi e-Srbin!, i izradile internetsku stranicu e-Srbin na kojoj su data uputstva za popis, a objašnjeno je i koja sva prava srpske zajednice u Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja.

Srbi su pozvani da se slobodno izjasne o tome što jesu, koje su nacionalnosti, kojoj veroispovesti pripadaju i kojim jezikom govore, bez bilo kakvih ograničenja i pritisaka.

Prva faza popisa u Hrvatskoj, odnosno mogućnost samopopisivanja putem internet stranice e-Građanin, počinje 13. septembra odnosno 27. septembra klasičnim putem.

Ističe se da popis nije samo od značaja za dal?nje društvene i demogragske projekcije i analize nego prvenstveno radi ostvarivanja pojedinačnih prava.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More