Ovo je sve što treba da znate o životu u ŠVAJCARSKOJ: Ove obaveze morate da ISPUNITE, a ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA!

Ako planirate život u Švajcarskoj ovo su stvari koje morate znati!

Foto: patrick-robert-doyle-eb8dmXNOGP4-unsplash
1,967

Švajcarska je vrlo stabilna i ekonomski snažna zemlja, a uspešno je izbegla ekonomske probleme, poput visoke nezaposlenosti i prekomernih dugova.

Svetski ekonomski forum upravo je iz tih razloga Švajcarsku proglasio najkonkurentnijom zemljom na svetu. Postoje određeni razlozi zbog kojih ova mala evropska zemlja postiže uspeh. Prema biltenu švajcarske banke Kredi Svis, koji se bavi upravo tom temom, mogu se izvući neki od razloga koji pojašnjavaju uspeh zemlje, piše “Bizlife”.

“Globalne poslovne lokacije, nivo građanskih sloboda, Nobelove nagrade za razna dostignuća, kvalitet samih naučnika, preduzetnika, umetnika i autora neki su od faktora u kojima Švajcarska zauzima čelne pozicije, ne samo u Evropi, već i na celom svetu”.

Gerd Haberman, nemački ekonomista, izneo je svojih sedam razloga zbog je Švajcarska toliko snažna, a uveren je kako se ta ‘šema’ vrlo lako može primeniti i na poslovanje kompanija.

1. Malo je dobro

Svaki nivo vlasti, bez obzira da li se radilo o vladi ili menadžmentu, dok raste postaje sve skuplji i neefikasniji. Iz tog razloga upravo najviši nivoi vlasti stvaraju i najveće troškove. Kako je Švajcarska mala zemlja, na svakom nivou može delovati kao ‘mala i okretna’ organizacija.

2. Svi nivoi snose jednaku odgovornost

Švajcarska, za razliku od većine evropskih zemalja, nema masivnu birokratiju, a glasači imaju ogromnu snagu. To znači i mogućnost glasanja o javnoj potrošnji, ali i ostalim pitanjima od javnog interesa. Osim toga, vlada je jednako odgovorna na svim nioima vlasti.

3. Decentralizacija

Savezna vlada u Švajcarskoj ima samo manji deo moći nad prikupljenim poreskim prihodima. Poznato je da se Švajcarska deli na kantone koji imaju ovlašenja za oporezivanje. Svaki deo zemlje nastoji da bude što bolji i atraktivniji kako bi privukao poslovne ljude i stanovništvo, piše Bizlife.

4. Većina odluka donosi se na lokalnom nivou

S obzirom na to da je zemlja decentralizovana, postoji tendencija donošenja odluka na lokalnom nivou kako bi se što efikasnije ispunile potrebe svakog pojedinog prostora.

5. Ne postoje političke karijere

U Švajcarskoj nema političkih karijera. Pojedini građani vode zemlju određeno vreme, ali osim toga, rade i svoj posao, koje je nezavisan od njihove političke uloge. Tako se izbegavaju problemi koji se inače javljaju u politici poput podmićivanja i ostvarivanja nečijih interesa. Lekcija koju mogu izvući poslovne organizacije je da menadžment može postati problematičan ukoliko je nivo centralizacije previsok, a stagnacija postaje prirodno stanje.

6. Finansijsko i intelektualno utočište

Švajcarska se tokom svoje istorije držala prilično distancirano od zbivanja koja su se dešavala u svetu. Zemlja je tokom ratova i ostalih previranja uglavnom zauzimala neutralan stav i upravo je iz tog razloga privukla veliku količinu finansijskog i intelektualnog kapitala. Svaka država, ali i organizacija, može izgubiti puno toga ukoliko ispred praktičnosti stavlja neku sopstvenu ideologiju.

7. Srednja klasa je ključna

Švajcarska kultura nije posebno definisana određenom nacionalnošću, jezikom ili religijom. Ono što definiše kulturu Švajcaraca su umerenost, opšti stavovi i razmatranja, naročito u poslovnom pogledu i realnost u svakom pogledu, navodi Haberman.

Zašto Švajcarska?

Kvalitet života, visok standard, bezbednost, uređenost, tačnost… samo su neki od atributa kojima se ponosi Švajcarska. Stroga pravila u svim oblastima se moraju poštovati kako bi sve ostalo tako, pa se postavlja pitanje.

Osnovni podaci o Švajcarskoj

Švajcarska (zvanično Švajcarska Konfederacija) je kontinentalna, pretežno alpska država, multikulturalna i multijezička zajednica, sa oko 8,5 miliona stanovnika, od kojih su jedna četvrtina građani stranog porekla. Po prosečnoj dužini života Švajcarci su drugi u svetu (odmah posle Japana), a na mnogim listama koje svedoče o razvijenosti društva i države u samom su evropskom i svetskom vrhu.

Švajcarska je formalno stekla nezavisnost u 17. veku. Njena čuvena vojna neutralnost ima dugu tradiciju. Zemlja koja u ratnom stanju nije bila od 1815. godine kontinuirano se razvijala sve do mesta na kojem se nalazi danas.

Teritorijalno, Švajcarsku čini 26 kantona i glavni grad Bern, koji je, kako Švajcarci definišu, „federalni grad“, pošto se u njemu nalaze skupština i vlada, a pojam glavnog grada u zakonima ne postoji.

Ekonomsko i saobraćajno središte je Cirih, koji je sa nešto više od 370 hiljada stanovnika i najveći grad.
Valuta je švajcarski franak.

Pored Ciriha i Berna, veći gradovi su Ženeva, Bazel, Lozana, Vintertur. Najviše građana Švajcarske, 62,4%, su hrišćani katolici ili protestanti, pravoslavaca i pripadnika drugih hrišćanskih crkava i zajednica je 5,8%, a muslimana 5,1%.

Klima je umereno-kontinentalna, sa dosta snega, i u velikom delu zemlje alpska. Klimatski uslovi se razlikuju u regijama, a na jugu Švajcarske pojedini gradovi imaju čak mediteransku klimu.

Švajcarska je federalna parlamentarna demokratska republika, sa istaknutim karakteristikama direktne demokratije. Na čelu države je sedmočlano Švajcarsko savezno veće, sa četvorogodišnjim mandatom. Predsednik države, sa jednogodišnjim mandatom, se bira između članova veća. Sastav parlamenta formira se svake četiri godine od predstavnika kantona, a parlament postavlja Švajcarsko savezno veće.

Švajcarskom privredom dominira sektor usluga (tri četvrtine zaposlenih), pre svega trgovina, zdravstvo i obrazovanje, kao i bankarski, sektor osiguranja, turizam. Proizvodnju čuvenih sireva, satova i čokolada takođe treba imati u vidu.

Državljani Republike Srbije nosioci biometrijskih pasoša ulaze u zemlje „Šengena“, među kojima je i Švajcarska, bez viza na rok do 90 dana u periodu od šest meseci.

Zvanični jezici u Švajcarskoj

Četiri jezika priznata su kao službeni u Švajcarskoj – nemački, francuski, italijanski i romanš (retroromanski), kojim se govori u delu kantona Graubinden. Osim ovih, najčešće su korišćeni engleski i portugalski. Nemački i „švajcarski nemački“ najzastupljenija je grupa jezika i dijalekata (preko 60% građana ih govore), a interesantna je činjenica da za čak 23% stanovnika nijedan od četiri zvanična jezika nije maternji.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

I Švajcarskoj nedostaju IT stručnjaci.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast oglasa u kojima se traže radnici, i u odnosu na isti period prošle godine, i u odnosu na prethodni kvartal, najviše u IT sektoru (čak 17%). Očekuje se da se ovaj trend nastavi. Švajcarska se suočava sa digitalizacijom u svim oblastima i istovremenim starenjem populacije, pa će i u narednim decenijama prilika za zapošljavanje biti.

U ovom trenutku, pored IT specijalista svih nivoa, posao mogu da nađu eksperti u oblasti finansija i poreza, lekari, medicinske sestre i farmaceuti, tehnički crtači i inženjeri mašinstva, menadžeri za upravljanje proizvodnjom i kontrolu kvaliteta, ali i pravnici, nastavnici, matematičari. Kvalifikovani majstori veoma su traženi u malim i srednjim privatnim kompanijama.

Švajcarska nema zagarantovanu minimalnu cenu rada, ali se neki kantoni bore da je uvedu. Jedan od njih je uspeo, pa neka posluži, orijentacije radi, informacija da je u Nošatelu garantovano 20 švajcarskih franaka (oko 17 evra) po satu.

Strani radnici, u proseku, imaju niže zarade nego Švajcarci – u izvesnim slučajevima razlika je i više stotina evra.

Kako do posla u Švajcarskoj

Švajcarska nije članica Evropske unije, ali učestvuje u Šengenskoj zoni i Zoni slobodne trgovine, pa radnici iz zemalja članica i potpisnica navedenih sporazuma imaju pri zapošljavanju olakšavajuće okolnosti i priritet.

Po pronalasku posla, radnici iz Srbije moraju u Beogradu dobiti dozvolu za boravak i radnu vizu, odnosno vizu za boravak duži od 90 dana. Proveru i odobrenje daju vlasti kantona u kojem se planira boravak, na osnovu čega ambasada u Beogradu daje vizu za potrebe rada. Sa nadležnima u kantonu stupa u kontakt poslodavac, a budući radnik u ambasadi plaća taksu za radnu vizu, koja u ovom trenutku iznosi 60 evra.

Najveći sajt za traženje posla je na adresi jobs.ch Dobri su i Jobwinner, Jobup.

Dobro je znati i da ako u Švajcarskoj radite najmanje godinu dana, a zatim ostanete bez posla, dobijaćete 80% poslednje zarade u narednih 18 meseci.

Porodično u Švajcarsku

Bezbedna i bogata – Švajcarska nudi lični i porodični doživljaj sigurnosti, i idealno okruženje za gajenje dece. Mir, politička stabilnost, dobro regulisana radna, zdravstvena i socijalna prava… dopunjeni su odličnim školama za sve uzraste, transportnom i komunalnom infrastrukturom na visokom nivou.

Ukoliko porodica dovoljno zarađuje neće biti problema, u suprotnom, neki proizvodi i usluge postaće teže dostupni, uključujući komforan smeštaj, željeno obrazovanje, čak i lečenje. Troškovi života su među najvišima u svetu i ne mogu se oravdati čak ni prosečno dobrim platama. Na celodnevnu brigu o deci u u vrtićima u Ženevi i Cirihu otići će neverovatnih 13-20% porodičnog budžeta, što je tri do pet puta više nego u susednim evropskim zemljama. Računajte da trećina porodičnih primanja u proseku odlazi na rentiranje stana.

Odnos između slobodnog i vremena provedenog na poslu je povoljan, godišnjeg odmora je dovoljno, ali je plaćeno porodiljsko odsustvo kratko (po zakonu, maksimalno svega 14 nedelja), i očevi ga ne mogu uzeti umesto majki.

Ukoliko u Švajcarskoj živite 10 godina (u nekim situacijama i manje) možete podneti zahtev za stalni boravak. Zahtev za državljanstvo možete podneti posle 12 godina.

Ukoliko jedan član porodice već živi i radi u Švajcarskoj, Ambasada Švajcarske će, pod propisanim uslovima, izdati vize za druge članove u svrhu spajanja porodice.

Studiranje u Švajcarskoj

Studiranje u Švajcarskoj je kvalitetno i skupo, a uslovi za prijem i polaganje ispita strogi. Pa ipak, talentovani mladi ljudi lako pronalaze sebe u uređenom sistemu rada, kriterijuma i pravila.

Cene školarina variraju i kreću se od 1600 evra po godini na državnim i nekim privatnim fakultetima, do čak 50.000 evra po godini na elitnim privatnim fakultetima. U svakoj oblasti mogu se pronaći kvalitetni programi studija na engleskom jeziku.

U okviru univerziteta nalaze se studentski domovi. Mesto se može pronaći, što smanjuje troškove. Naši studenti u Švajcarskoj kažu da mesečno za smeštaj, hranu i prevoz treba računati na 1000 do 1400 evra, ili par stotina evra više u Cirihu.

Švajcarska Konfederacija dodeljuje stipendije za strane studente, posebno za najviše nivoe obrazovanja, o čemu se informacije mogu dobiti na OVOM LINKU. Pored toga, stipendije nude i univerzizeti.

Dozvolu za boravak budući student dobija u Ambasadi Švajcarske u Beogradu pošto priloži dokaz da je primljen na studije. Stranim studentima nije dozvoljeno da rade kako bi finansirali studije. Pod izvesnim uslovima i sa ograničenim radnim vremenom mogu dobiti samo privremene poslove.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More