Milenković: “Uveliko možemo da pariramo evropskim gradovima, u nekim stvarima oni mogu da se ugledaju na nas”

Foto: PrintScreen/YouTube
222

Virtuoz na violini Stefan Milenković održao je koncert na otvorenom u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i uz dirigenta Aleksandra Markovića ispred Banovine na Korzou u Novom Sadu u okviru festivala “Kaleidoskop kulture”, pred nekoliko hiljada posetilaca.

Neposredno pred koncert, proslavljeni violinista, veoma tražen muzičar u Srbiji i regionu na mnogim koncertima letnje sezone, imao je susret sa medijima, gde je za Tanjug izjavio da inače svira veoma puno u karijeri, tako da mu sveži angažmani ne predstavljaju nešto novo.

“Trudim se da budem veoma zauzet. Ovde na koncertu večeras ima jedna nijansa više, zapravo jedan intenzitet više. Jednostavno, navikao sam da imam veoma mnogo obaveza, da radim na mnogo frontova”, rekao je za Tanjug Milenković, koji se nakon dve decenije života u Americi vratio u Srbiju, da u Novom Sadu bude profesor na Muzičkoj akademiji i umetnički direktor nove Koncertne dvorane.

Osim toga, od početka leta je imao koncerte u Beogradu u Botaničkoj bašti, uz orkestar “Muzikon”, onda je bio jedan od vodećih umetnika na festivalima u Pančevu, Banja Luci, a držao je i dvonedeljni master klas u Čačku za odabranu talentovanu decu iz celog sveta.

“Koliko god to nekada bilo naporno, čak pomalo i smeta, deluje mi da sam stvoren da radim baš u toj brzini. Tek onda kada sam potpuno preplavljen obavezama, onda kao gliser sve ide nekako mekano i glatko. Tako da je to moje prirodno stanje, na žalost”, naglasio je Milenković.

U poslednje vreme na koncertima slavni umetnik redovno svira kompozicije argentinskog umetnika Astora Pjacole, kao i muzičku temu Džona Vilijamsa iz filma “Šindlerova lista” Stivena Spilberga. Ipak, ovog puta, tih dela i kompozitora nema na repertoaru.

“Istina, volim da ih često sviram na svojim koncertima. Ove noći, više smo orijentisani na druga dela koja se uklapaju tematski u ovaj program i temu koncerta, a to je ples. Naravno, Pjacola može da se uklopi bilo kada, i ove godine se slavi 100 godina od njegovog rođenja, ali odabrali smo za repertoar tradicionalne i uvek lepe kompozicije”, objasnio je violinista, koji je sinoć na koncertu predstavio dela Kamija Sen-Sansa, Pabla de Sarasatea, kao i kompozicije Morisa Ravela, Ðerđa Ligetija, Zoltana Kodalja i Henrika Vijenjavskog.

Dalje u razgovoru sa medijima je izjavio da mu je osećaj pred nastup zaista uzbudljiv, blago je nervozan, a to je tačno ono što treba da bude, po njemu.

“Inače ovakvi koncerti na otvorenom su fantastični i moja očekivanja su najpozitivnija, pre svega od mene, jer sam već usmeren na nastup i očekujem spektakl”, otkrio je Milenković.

Sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, uspešan muzičar je svirao pre 10 godina, sarađivali su pre toga veoma često, tako da je, prema njegovim rečima, uvek to jedan lak, prirodan i profesionalan muzički spoj.

“Zadovoljstvo je svirati sa njima, poznajem skoro ceo orkestar, zaista su mi kao familija. Naravno, sa dirigentom Markovićm, rekao bih da smo “kliknuli” odmah. Imamo veoma sličan osećaj za muziku, i to je ono što vam završi praktično 90 odsto posla, smanjuje probu na jedan minimum koji je veoma jednostavan i zabavan”, objasnio je i dodao da je bez te baze u suštini veoma teško raditi kada ne postoji obostrano razumevanje od samog početka.

Osvrnuo se i na lepotu Novog Sada kao Evropsku prestonicu kulture 2022.

“Novi Sad uvek živi kulturu, uvek je birao da bude deo kulturne scene, a ovaj ceo festival “Kaleidoskop kulture” obuhvata taj duh ovog grada, pogotovu sledeće godine, ako će biti cela u znaku prestonice kulture. Fenomenalno mi je ovde, ovo je mesto gde je potrebno biti sada”, smatra Milenković.

“Siguran sam da uveliko možemo da pariramo svim tim evropskim gradovima, a u nekim stvarima svi oni mogu da se ugledaju na nas”, zaključio je Stefan Milenković, a onda otišao da se spremi za koncert sa velikim ansamblom muzičara – Vojvođanskim simfonijskim orkestrom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More