Hrvatski ministar o kovid potvrdama u zdravstvu: “Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Potrebno je vremena”

Foto: Pixabay/ckstockphoto
151

Lekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. oktobra na radno mesto moći će da dođu isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu, piše danas hrvatski Večernji list.

Zeleno svetlo dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, prebolevanje bolesti ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju kovid-potvrde razgovaraju već nedeljama, a službena odluka biće doneta tokom sledeće sedmice.

“Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a naposletku, i zaposleni će imati neko vreme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju”, objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za zaposlene.

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biće besplatno, a planira se da se nakon mesec i po ili dva, testiranja sprovode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude vakcinisano, Beroš je odlučio da da vremena za prilagođavanje.

“Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom razmisle i vakcinišu se”, smatra Beroš.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra u sistemu hrvatskog zdravstva dvema dozama vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More