“Nivo 4 najbolja opcija da suzbijemo delta soj u ovoj fazi pandemije”: Oklend ostaje u jakom lokdaunu

Foto: Tanjug/Robert Kitchin/Pool Photo via AP
190

Najveći grad na Novom Zelandu, Oklend, ostaće u jakom lokdaunu najmanje još nedelju dana, objavila je danas premijerka Džasinda Ardern.

Novi Zeland je registrovao 54 nova slučajeva kovida tokom vikenda, a danas još 33, što je blagi porast u odnosu na prošlonedeljni prosek, preneo je “Gardijan”.

Broj obolelih popeo se na 955 u najnovijem talasu, pa iako putanja ide na dole, zvaničnici su zabrinuti zbog broja neobičnih slučajeva koje istražitelji i tragači kontakata još nisu uspeli da povežu sa drugim osobama.

Ardern je rekla danas da ima 17 aktivnih nepovezanih slučajeva, ali su zvaničnici posebno zabrinuti za četiri.

“Činjenica da inficirane nalazimo kroz testiranje zajednice, a ne kroz praćenje kontakata, nas zabrinjava jer predstavlja rizik”, rekla je.

Ona je dodala da nivo 4 zaštite od kovida “radi”, koji je na snazi u Oklendu.

“Nivo 4 je naša najbolja opcija da suzbijemo delta soj u ovoj fazi pandemije. Ne želimo da bacimo žrtve koje su svi podneli i zbog jakog napora, idemo ka nivou 3”, dodala je premijerka.

Ostatak zemlje će ostati na nivou 2 – van lokdauna, ali sa nekim restriktivnim merama koje se tiču obima okupljenih ljudi i nošenja maski – još nedelju dana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More