Otvorena izložba “Na drugi pogled“ AUSTRIJSKOG KULTURNOG FORUMA: 185 godina uspostavljana diplomatskih odnosa sa Srbijom (FOTO)

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
96

Grupna izložba “Na drugi pogled“ (“Auf den zweiten Blick“) otvorena je danas na Savskom šetalištu u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i trajaće do 9. oktobra.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti istakao je da je značaj ove postavke u tome što se njome obeležavaju dva veoma značajna jubileja – pre 185 godina Austrija je bila prva zemlja koja je sa Srbijom uspostavila diplomatske odnose, dok su u 21. veku te savremene kulturne, umetničke i naučne veze podržane kroz delovanje Austrijskog kulturnog foruma, koji u Beogradu postoji punih 20 godina.

“Mi ove godine obeležavamo dva jubileja i tim povodom smo danas ovde. Prvi je da je Austrija na današnji dan pre 185 godina uspostavila diplomatske odnose sa Srbijom kada je delegirani konzul Austrije dobio pismo da iz Zemuna dođe u Beograd i on je 15. septembra 1836. godine predao svoje akreditive knezu Milošu Obrenoviću, čime je Austrija postala prva zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose sa u tom trenutku nezavisnom Srbijom“, istakao je Luteroti na otvaranju postavke.

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Prema njegovim rečima, to se tiče samo formalnih političkih odnosa, jer kulturna razmena između Austrije i Srbije, odnosno Beča i Beograda i Graca i Novog Sada, je izuzetno višeslojna i kompleksna.

Kako Luteroti ističe, u pitanju je razmena između umetnika i književnika koja traje već vekovima i koja predstavlja važan temelj za odlične odnose između Srbije i Austrije danas.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma i ataše za kulturu Austrijske ambasade dr Adrijan Fajks istakao je da je Austrijski kulturni forum povodom obeležavanja ovog jubileja želeo da istakne tri ideje.

“Prva ideja je da je savremeno umetničko stvaralaštvo omogućeno i neophodno čak i u doba pandemije i da se za njega može naći prostor, najpre digitalni, a potom i fizički… Druga ideja je da umetnost i te kako može da pokrene i da se bavi osetljivim temama i da ih postavi u sasvim neočekivanu perspektivu – u ovom slučaju, to su teme predrasuda između naših zemalja… Treća ideja bila je da je kultura za svakoga“, objašnjava Fajks.

“Svi možete dati doprinos”: Kurc zamolio diplomate da učine sve kako bi podržali izvoznu privredu i turizam, a ovo je prioritet

 

“Veoma smo srećni što imamo priliku da vidimo izložbu “Na drugi pogled“ koja, čini nam se, nekako sublimira rad Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji poslednjih decenija, s obzirom na to da omogućuje povezivanje austrijske i srpske kulturne scene, zajednički rad naših umetnika i razvoj inovativnih projekata koji imaju ne samo kulturni, već i širi socijalni značaj“, naveo je savetnik za međunarodnu saradnju u Kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije Vuk Radulović.

Načelnik Odeljenja za međunarodnu kulturnu, prosvetnu, naučnu, tehnološku i sportsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Bojan Cvetković podvukao je ovom prilikom da saradnja na polju umetnosti i nauke u odnosima Srbije i Austrije ima posebno mesto, jer ima snažnu tradiciju i daje podsticaj za unapređenje saradnje u svim ostalim segmentima.

Pored toga, kako on potvrđuje, Ministarstvo spoljnih poslova će nastaviti da podržava i doprinosi da se saradnja kontinuirano unapređuje.

Otvaranje izložbe bilo je propraćeno performansom “Štimung“ autorki Ivane Ivković i Marine Marković, koji priča priču o narodnoj pevačici Branki i umetnici Vladici, vlasnici bara u kome Branka nastupa.

Branka je poznata zvezda eklektičnih mesta “na ivici” u kojima peva pred najširom publikom: od radničke klase do akademika, nacionalista do levice, od homofoba do LGBTQ+ i kvir populacije, a Vladica je mlada, napredna žena odrasla u Švedskoj, koja probija tabue lokalnih zajednica i često je na meti predrasuda.

Ove dve naizgled potpuno različite žene zajedno nastupaju na sceni, ostavljajucći utisak snažnog sestrinstva koje osnažuje ne samo žene, već i sve ostale.

Izložba “Na drugi pogled” predstavlja dela 10 vizuelnih umetnika iz Srbije i 10 iz Austrije izabranih na konkursu početkom ove godine, a koji u svojim delima referišu i promišljaju postojanje i mogućnosti promene klišea i predrasuda koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima.

Umetnici i umetnice čija su dela izložena su: Boris Burić, Katrin Bolt, Mariela Cvetić, Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Mirjana Ðorđević Thaler, Mihael Hajndl, Ivana Ivković/Marina Marković, Valter Kratner, Andrea Palašti, Leonard Pil, Tijana Petrović, Pira Tin, Igor Ripak, Ulrih Rajterer, Aleksej Sivcevič, Sangam Šarma, Eva Maria Šartmiler, Hana Štipl, Julian Tarner, i Lana Vasiljević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More