Ekološka centrala Smart kampus u Beču: 346 miliona evra za finansiranje projekata koji će da doprinesu ostvarenju klimatskih ciljeva

Foto: David Bohmann
158

Bečki koncern „Viner Štatverke“ (nem. „Wiener Stadtwerke“) koji objedinjuje gradske kompanije u oblasti mobilnosti, energije, pogrebnih usluga i informacionih tehnologija tri četvrtine svojih investicija ulaže u ekološke projekte.

Jedan od tih projekata je Smart kampus, centrala preduzeća Bečke mreže koje je odgovorno za snabdevanje grada strujom, gasom i grejanjem.

Foto: Wiener Netze_ Manfred Tucherl

Smart kampus je otvoren 2016. godine i zapošljava 2.400 ljudi. U novu centralu su integrisane usluge koje su nekada bile raspoređene na deset različitih lokacija u gradu. Zatvaranje tih lokacija je imalo logističke prednosti, ali i pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zgrada kombinuje pametnu tehnologiju, solarne panele i standarde pasivne kuće, pa je u proteklih pet godina smanjila emisiju ugljen-dioksida za 10.000 tona.

„Prilikom izgradnje centrale smo takođe vodili računa o životnoj sredini. U određenom segmentu transporta smo koristili železnicu umesto kamiona čime smo smanjili emisiju ugljen-dioksida za 55 tona“, objašnjava Gerhard Fida direktor Bečkih mreža. Solarni paneli koji su postavljeni na krovu zgrade proizvode 500 megavatsati struje godišnje koja se koristi za snabdevanje kancelarija i postrojenja, ali i punjenje električnih automobila u centrali.

Bečke mreže će do 2024. godine izdvojiti 346 miliona evra za finansiranje projekata koji će da doprinesu ostvarenju klimatskih ciljeva. Preduzeće je najveći austrijski snabdevač strujom, gasom i grejanjem.

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More