Dunja Perović iz Beča slika u Brazilu: “Jedva su mi deca poverovala da u mojoj zemlji nema kokosa, papaje i avokada”

Dunja Perović sa brazilskim đacima Foto: Privatba arhiva
1,143

Učenici osnovne škole u brazilskom selu Mage su bili presrećni kada su prošlog petka iz ruku austrijske slikarke Dunje Perović dobili sertifikate da su pohađali sa uspehom likovnu radionicu.

Dunja Perović, diplomirani pedagog, slikarka iz Beča, autor nekoliko divnih murala na zidovima austrijske prestonice, voli Brazil. Sanja je o njemu godinama i san joj se ispunio početkom avgusta.

Dunja Perović oslikava Srpski centar u Beču

“Brazil kao zemlja me je posebno interesovao zbog svoje lepote i orginalnosti. U umetnosti me privlački brazilski „street art“ tj. ulična umetnost, odnosno murali koji se nalaze svuda, od manjih i amaterskih, do ogromnih i profesionalnih, koji prekrivaju zgrade od 20 spratova”, piše nam Dunja Perović iz Rio de Žaneira.

Njena prvobitna ideja je bila da u Brazailu oslika svoj mural, ali i da organizuje jednu radionicu za decu školskog uzrasta i mališane nauči prvim koracima u slikanju.

Dunja Perović i najbolja mala slikarka Foto: Privatna arhiva

“Odlučila sam da radionicu održim u provinciji i izabrala sam malo selo Mage, 40 minuta vožnje udaljeno od Ria. Verovala sam da je to najbolji način da upoznam brazilsku kulturu. Direktorka škole je bila oduševljena mojom posetom, jer Rio i njegove favele odvlače svu pažnju medija i umetnika”, objašnjava nam austrijska slikarka.

I deca sela Mage su bila oduševljena Dunjom Perović, jer su prvi put srela nekog ko je stranac, ko ne govori protugalski i ima divnu kovrdžavu kosu.

“Učenici su mi jedva poverovali kad sam rekla da je Evropa mnogo drugačija i da u mojoj zemlji Srbiji nema kokosa, papaje i avokada. Deca su imala jako mnogo pitanja za mene, a bilo mi je drago da sam im predstavila Austriju i Srbiju i zainteresova za putovanja i učenje stranih jezika. Đaci uče engleski, ali ga slabo govore”, kaže Dunja.

Njena likovna radionica je trajala dva dana. Deca su uspela da razumeju njen umetnički jezik i da nauče osnovne stvari o slikarstvu i slikanju. Najuspešniji su dobili diplome na portugalskom i engleskom. I đaci, i direktorka, i Dunja su bili jako zadovoljni zbog uspeha radionice.

Dunjin mural u osnovnoj školi Foto: privatna arhiva

U Rio de Žaneiru mlada slikarka iz Beča ostvarila je saradnju sa humanitarnom organizacijom „Favela.inc“. U kancelariji ove organizacije u srcu favele „Vidigal“, udaljenoj samo 10 minuta od Ipanema plaže, oslikala je mural sa likovima brazilske dece i puno palmi.

“Plan je da „Favela.inc“ i ja organizujemo jednu radionicu slikanja za decu. , ali ću to morati da uradim prilikom sledećeg dolaska u Brazil. To će isto biti radionica slikanja, u kojoj ću deci davati smernice, napraviti skicu, a đaci će da mi pomognu da realizujem jedan veliki mural”, što je Dunja Perović i učinila.
U planu je tokom njenog boravka od skoro dva meseca bilo i da Dunja oslika i celu jednu osnovnu školu. Zbog nedostatka vreman, jer se vraća u Beč, plan je odložen za narednu priliku.

Novosađanka Dunja Perović oslikava Beč

Definitivno planiram opet da dođem u Rio, na čuveni karneval. Upoznala sam jako mnogo ljudi, svi su srdačni i otvoreni. Stekla sam divna iskustva o kulturi, slikarstvu, ishrani, načinu života leti kraj mora i na pesku. Kad sam iz Novog Sada došla na studije u Beč, nisam Austriju doživela kao inostranstvo. A Brazil jesam. Iznenadilo me da dosta Brazilaca, mojih novih prijatelja, zna za Beograd i za Srbiju. Neki su bili dan-dva u Beogradu, što je divno”, očarana je Dunja Perović.

Napušta Rio sa nadom da će se uskoro vratiti i uraditi mnogo više likvonih radionic apo školama i oslikati mnogo više murala na zidovima brazilskih kuća. U Beču je sada čekaju umetničke i radne obaveze.
“ Što se tiče slikanja, u Beču mi je jedan lokal ponudio da organizujemo prvu moju event/izložbu. A što se tiče pedagogije, tražim posao, ali u Beču to nije lako strancima, jer je praviše komplikovano da se dobije radna dozvola”, završila je svoju priču iz Brazila slikarka Dunja Perović.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More