“NEMAČKE FIRME sve više pitaju za SRBIJU”, dobre vesti iz Nemačke stižu u našu zemlju!

Direktor tamošnje privredne komore otkrio dobre informacije!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst)
57

Direktor Nemačko – srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter izjavio je danas da su se od 2011. ili 2012. godine udvostručile nemačke investicije u Srbiji, da sve imaju sve više upita kompanija iz Nemačke za ulaganje u našu zemlju, kao i da će i nakon odlaska Angele Merkel sa čela nemačke vlade ostati dobri ekonomski odnosi dve zemlje.

“Možemo da primetimo da imamo sve veće upite nemačkih preduzeća koje traže informacije i istražuju tržište u Srbiji, što potvrđuje i Razvojna agencija Srbije i sa njima jako dobru saradnju”, rekao je Aleter, prenosi “Blic”

Dodao je da će se tek u narednom periodu videti šta će od toga sve biti realizovano, s obzirom je potrebno bar dve godine da se donese odluka o pokretanju proizvodnje u inostranstvu.

Aleter je kazao da je AHK Srbija u maju sprovela anketu kod nemačkih preduzeća, koja je pokazala da bi 90 odsto ispitanih preduzeća ponovo investiralo u Srbiji, kao i da kao izazove vide obezbeđivanje stručne radne snage.

Naglasio je da je Srbija uvođenjem dualnog obrazovanja po nemačkom i austrijskom modelu pre dve godine napravila vrlo važan korak.

Na pitanje da li treba da nas plaši odlazak Angel Merkel u političku penziju ili su se naše privrede već toliko povezale da je taj politički deo manje bitan u ekonomskom kretanju napred, Aleter je kazao da su, ipak, politički odnosi dve zemlje esencijalni, kao i međudržavni ugovori koji olakšavaju trgovinu i privrednu.

Kaže da u Srbiji ima oko 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 70.000 ljudi, kao i da ukupne nemačke investicije iznose 3,1 milijardu evra.

“Potrebno je da postoje stabilnost i međudržavni ugovori koji omogućavaju slobodnu trgovinu. Iako Merkel neće biti ubuduće na čelu nemačke vlade, postoje važni ugovori na bilateralnom nivou i u političkoj sferi, što je jako bitno nemačkim investitorima. Mi ih stalno obaveštavamo o tome. I dugoročno gledano, tu se ništa neće promeniti”, naveo je Aleter.

Istakao je da je važno da se Srbija pozicionirala kao pouzdan partner.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More