Edukacija mladih o psihičkim bolestima, besplatan program za bečke škole

Foto: Eric Ward
190

Psihičke bolesti se i dalje ubrajaju u tabu teme u našem društvu. Pandemija je pogoršala situaciju za mlade ljude. Studija koje je sprovedena početkom godine ustanovila je da 55 odsto mladih ljudi ispoljava depresivnu simptomatologiju, polovina pati od različitih strahova, a jedna četvrtina ima poremećaje sna.

Projekat BASTA je besplatan program za bečke škole čiji je cilj razbijanje predrasuda o psihičkim oboljenjima i predstavljanje sistema pomoći grada Beča. Program daje odgovore na pitanja šta su psihičke bolesti, kako one utiču na svakodnevni život obolelih i na koji način treba da se ophodimo prema njima. Predavanja su podeljena u šest jedinica i namenjena su mladima između 16 i 19 godina starosti. Vrhunac projekta predstavlja upoznavanje sa iskustvima obolelih osoba i stručnjaka koji se bave ovom temom.

Foto: Marcel Straus

„Psihosocijalne usluge u Beču se odnose na lečenje psihički bolesnih osoba, ali i prevenciju, informisanje i destigmatizaciju. Samo onaj ko je dovoljno informisan o psihičkom zdravlju, može da zatraži profesionalnu pomoć u pravom trenutku“, objašnjava dr Georg Psota načelnik Psihosocijalnih usluga u Beču.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More