Srpski i francuski poslanici o vojnoj i ekonomskoj saradnji

Foto: Printscreen Youtube
35

Članstvo u Evropskoj uniji je strateški cilj Srbije i na tom putu očekujemo podršku od Francuske, izjavila je danas predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Jadranka Jovanović u razgovoru sa delegacijom Senata Francuske, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Zahvalila je rukovodstvu Francuske na podršci i nastavku dijaloga Beograda i Prištine i istakla da Narodna skupština intenzivno radi na jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Osvrnula se na dobru ekonomsku saradnju sa Francuskom kao i saradnju u oblasti odbrane, naročito onu koja se ostvaruje kroz misiju Evropske unije, učešće srpskih oficira u misiji Atalanta u Somaliji u okviru francuskog kontingenta.

Predsednica regionalne grupe prijateljstva za zemlje Zapadnog Balkana (ZB) senator Marta de Sidrak je istakla da je poseta Srbiji realizovana u okviru posete zemljama ZB, koje teže priključenju Evropskoj uniji.

Mikael Vale, koji je u ovoj grupi zadužen za Srbiju, je ukazao na prijateljske odnose dvaju zemalja, interesovao se za viđenje Srbije u procesu evrointegracija i dodao da Francuska podržava Srbiju na tom putu.

Istakao je da su ekonomski odnosi dobri, o čemu svedoči podatak da je Francuska među 15 najznačajnijih ekonomskih partnera Srbiji.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je istakao da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i upoznao goste da je naša zemlja spremna da otvori još dva klastera do kraja ove godine.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je naveo da razlog za usporavanje procesa pregovaranja nije u administraciji i kapacitetima Srbije, već u zastoju dijaloga sa Prištinom, koja ne ispunjava odredbu Briselskog sporazuma koja se odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More