AUSTRIJA: Na krštenje i svadbu samo uz dokaz o vakcinaciji, u marketima dele besplatne maske, u Beč samo sa maskom

Foto: Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
3,395

U Austriji su danas stupile na snagu nove epidemijske mere koje pogađaju ponajviše nevakcinisane građane.

Kao što je najavila vlada, na snagu je stupila nova uredba kojom se vraća obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa, to jest FFP2.

Na svim mestima gde je do sada morala da se nosi maska od sada svi građani moraju nositi maske tipa FFP2. To se tiče supermarketa, apoteka, drogerija, javnog prevoza, benzinskih pumpi sa priključenom prodavnicom.

U ostalim prodavnicama, prema uredbi, postoji razlika između vakcinisanih, izlečenih i nevakcinisanih kupaca.

Nevakcinisani, naime, moraju nositi masku tipa FFP2 od sada u šoping centrim i svim prodavnicama, a tako i odeće, elektronskih uređaja, i slično, dok vakcinisani i izlečeni od korone mogu koristiti “obične” maske.

Vakcinisani i izlečeni ne moraju nositi maske u tim prodavnicama, sem u Beču gde moraju nositi “obične” maske.

Za korišćenje tih “sloboda”, međutim, moraju, tokom boravka u prodajnom prostoru sa sobom imati dokaz o vakcinaciji ili preležanom oboljenju, pošto su najavljene kontrole.

Takođe, nevakcinisani su dužni da nose FFP2 maske i u kulturnim ustanovama kao što su muzeji, biblioteke ili arhivi.

Od ove mere izuzeti su koncerti i pozorišta, ali i bioskopima gde nevakcinisani mogu uz negativan test biti izjednačeni sa vakcinisanim ili izlečenim građanima i tamo mogu nositi i ” obične ” maske.

Obaveza nošenja maski tipa FFP2 uvedena je i u katoličkim crkvama na službama, dok će za krštenja, venčanja i slično umesto obaveze nošenja maski biti primenjeno pravilo “3G”, odnosno učešće je moguće samo uz sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovid19 ili negativni test.

Zbog povratka obaveze nošenja FFP2 maski većina supermarketa I diskonta nudi svojim kupcima besplatne maske.

Nova uredba predviđa i skraćenje važenja testova, te sada antigenski testovi, kao što je to već neko duže vreme slučaj u Beču, važe širom Austrije, kao “ulaznica” u restorane, kafiće, bioskope i slično samo 24 sata umesto 48 sati, a PCR testovi 48 sati umesto dosadašnjih 72 sata.

Inače austrijska vlada donela je odluku o pooštravanju korona mera zbog stalno rastućeg dnevnog broja novoobolelih, ali je najavila I da će mere biti etapno pooštravane u skladu sa popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi.

Međutim, toga nema u novoj uredbi.

Naime, vlada je najavila da prvo pooštravanje, to jest aktuelno, stupa na snagu čim se se dostigne popunjenost kapaciteta od 10 odsto, odnosno 200 kovid pacijenata na intenzivnoj nezi.

Sledeće pooštravanje mera predviđeno je kada popunjenost kapaciteta dostigne 15 odsto, odnosno 300 kreveta.

Predviđeno je da se sedam dana, nakon što popunjenost na intenzivnoj nezi pređe 15 odsto, uvede “2G” pravilo za noćnu gastronomiju i velike manifestacije, a to znači da će pristup biti omogućen samo vakcinisanima i izlečenima, uz ukidanje mogućnosti kućnog testiranja.

Dalje mere slede kada popunjenost na intenzivnoj nezi pređe 20 odsto, to jest od tada svuda gde je primenjivano pravilo “3G”, omogućiće se samo pristup vakcinisanima, izlečenima i PCR testiranima.

Ovaj plan vlade se, međutim, ne nalazi u uredbi Ministarstva zdravlja, a kao razlog Ministarstvo navodi da se radi o dinamičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, dok je plan uvođenja mera na osnovu popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi samo “politička želja”, te unošenje tih želja ne bi bio najbolji pristup.

U Ministarstvu ističu da za svako poostravanje mera, svakako, moraju izdati novu uredbu sa detaljnim opisom mera.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More