Luka Marković iz Beča: I dijaspora deo srpskog jedinstva, ovo je praznik svih SRBA

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
73

Republika Srbija i Republika Srpska obeležavanju danas 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom su danas na zgradi ambasade Srbije u Austriji istaknute zastave naše zastave.

Jasna je poruka koju to predstavlja, Srbija se ne stidi, kao u svojoj prošlosti, svog identiteta već ga naprotiv ponosno ističe i brani svoje interese.

Obeležavanja 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi je dan koji svi Srbi, gde god živeli, mogu da slave kao svoj praznik, koji nije ni dan državnosti neke od zemalja u kojima žive, niti je verski praznik, već sve Srbe okuplja upravo po tome što su – Srbi, kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

“Mnogo je važno to što su Srbija i RS ustanovile taj praznik, to je možda jedan od najbitnijih datuma. Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan, jer smo mi svi Srbi”, rekao je Tanjugu Marković.

Kako kaže, to je dan koji nije ni dan državnosti Srbije, ni rođendan ili slava RS, niti drugih država Evrope ili sveta, već samo – srpski.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Nema veze sa crkvom ni sa jednom državom, to je, jednostavno, praznik svih Srba”, ističe Marković.

Na pitanje da li može da postoji srpsko jedinstvo bez uključenja srpske dijaspore, Marković je uveren da je to nemoguće.

“Možemo da se ugledamo na Izrael po tom pitanju. Na Jevreje koji imaju veliku dijaposru, koja jednostvano održava i pravi tu državu. Svaki Izraelac na planeti živi jednim delom i u Izraelu. Samo tako država može da bude sigurna i stabilna matica svima”, ukazao je Marković.

Kako kaže, nijedno dete ne može bez majke i kada izgubi roditelje, izgubio je deo sebe.

“Tako da svako od nas, svaki Srbin koji bude izgubio maticu, izgubio je deo sebe”, uveren je Marković.

Koj danas praznik slavimo

Srbija i Republika Srpska obeležavanju danas 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Prema informacijama Tanjuga, oko 17 sati sa Kalemegdana će biti upriličena počasna artiljerijska paljba, a zatim će od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuti defile ustanika, dok će ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa krenuti defile folklora.

Prvi put u istoriji: Nastava u Srbiji počeće intoniranjem SRPKE HIMNE! “Najbolji način da sačuvamo naš identitet”

Potom će svi učesnici krenuti ka Trgu Slavija, dok će defile pukovskih zastava poći ka Slaviji od spomenika Karađorđu. Trubači i konjica biće na Slaviji, a sviraće Marš na Drinu. Defile zatim nastavlja ka Vladi Srbije, gde će komandir konjičke jedinice predati simbolično raport slavnom junaku iz Prvog svetskog rata “vojvodi Živojinu Mišiću”. Građani će se iz svih ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će biti održana centralna ceremonija, kod spommenika Stefanu Nemanji.

Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera usledi himna Srbije “Bože pravde”, koju će izvesti hor RTS, a zatim i numera “Pukni zoro” u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda.

Na ceremoniji će se obratiti patrijarh Porfirije, srpski član Predsendištva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Program će biti okončan izvođenjem pesme “Ovo je Srbija” i vatrometom iznad Beograda.

Praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta. U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.

Sutra bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, istovetan akt, kojim je, definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i cirilickog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćirilickog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More