Danas slavimo i NACIONALNU ZASTAVU, da li znate kako je nastala SRPSKA TROBOJKA (FOTO, VIDEO)

TANJUG/ PREDRAG MITIC
177

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se danas u Srbiji i Republika Srpska. Svi građani su pozvani da na svoje domove istaknu srpske trobojke.

Dakle, trobojke će se vioriti sa balkona i institucija Srbije, Republike Srpske i u sredinama gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

Istorija nastanka srpske trobojke doseže do 19. veka i Sretenjskog Ustava.

Prema istorijskim izvorima februara 1835. godine u Srbiji je donešen Sretenjski Ustav kojim je bila propisana zastava Srbije. Radoš Ljušić (kod nas dobro poznati srpski istoričar) ovako piše u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” (Beograd, 1986): „Sretenjskim Ustavom Srbija je postala ‘u pravleniju svom nezavisimo knjažestvo’, pa je kao takva dobila zastavu i grb. ‘Boja narodna srbska jeste otvoreno crvena, bela i čelikasto-ugasita’.”

Luka Marković iz Beča: I dijaspora deo srpskog jedinstva, ovo je praznik svih SRBA

Međutim sultan nije odobrio ovu zastavu nego je izdao ferman kojim je propisao kako će da izgleda srpska zastava. Piše Radoš Ljušić u istoj knjizi: „Ferman datiran decembra 1835. godine upućen je knezu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela. On kaže da srpski narod ima pravo razvijati trobojnu zastavu na trgovačkim lađama koje mogu ploviti rekama i morem „u Carigrad dohodećim i tuda prolazećim“. Uz ferman, oni su dobili po jedan primerak zastave. Sada je zastava dobila nov raspored boja, za razliku od one koju je propisao Sretenjski ustav. Boje su bile vodoravno poređane: crvena, plava i bela.“


Zastave su još u srednjem veku uvodile pojedine države kao i gradovi. Trobojke se masovnije javljaju tek za vreme Velike francuske revolucije 1789. Tako je Mađarska je uvela trobojnu zastavu 1848. Ljudevit Gaj je 1848. sastavio hrvatsku trobojku (crveno-belo-plavo) koja je upotrebljavana od 1860. godišta. Rusija je najpre, do 1897, imala crno-narandžasto-belu zastavu, a na predlog jedne državne komisije car Aleksandar je 1896. doneo Ukaz, kojim je ustanovljena belo-plavo-crvena trobojka. Carski petrogradski puk imao je trobojku (belo-plavo-crvenu), koju je kao simbol zaštite uzela Karlovačka, a kasnije i Beogradska mitropolija.

Fermanom turskoga sultana Mahmuda 1835. prvi put je u Srbiju uvedena trobojka  (crveno-plavo-bela) „da se od visokog dževleta moga dade i srpskom narodu trobojnica barjak“. A sultanovim fermanom iz 1838. godine dodate su na zastavu na crvenom polju, kao simbol podaništva Turskoj, četiri zvezde, a na plavom polju nacionalni grb. Osim toga, poznato je da je u vreme srpskoga ustanka bilo više različitih zastava.


„U sklopu prerastanja Srbije u državu, i postepenog osamostaljenja od Turske carevine knjaz Miloš je počeo da ističe zastavu. Protestima Rusije kod turskog Sultana, da mu zastava liči na francusku, knjaz se opravdavao time, da je zastavu isticao “samo đumruka radi”. Naravno kao i uvek uz svoje objašnjenje i izvinjenje poslao je vreću dukata Sultanu da ga umiri.

Sultan je odlučio da srpsku zastavu definiše fermanom odnosno ukazom.

Tada je rekao da su srpske boje “crvena, plava i bela”. Za plavu boju upotrebljen je izraz “čelikasto plava”. Dok je ta boja poprimila krajnji raspored, umnogome je menjana, ali su boje ostajale mahom iste.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More