Izbrisane dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima: Srbi u Sloveniji potpisali Deklaraciju o saradnji

204

Veliki srpski praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavljen je u Ljubljani veoma svečano, a dugogodišnje nesuglasice među srpskim društvima u Sloveniji su izbrisane potpisivanjem Deklaracije o temeljnim principima saradnje.

Deklaraciju su potpisali Savez srpskih društava i Savez Srba Slovenije, u želji za razvijanjem i podsticanjem međusobne saradnje koja će biti od koristi celokupnoj srpskoj zajednici u Sloveniji, prenele su ””Štajerske novice””.

Dva saveza izražavaju spremnost i volju da zajednički rade na očuvanju i promociji identiteta, jezika, ćiriličnog pisma, istorije, tradicije i kulturnog nasleđa pripadnika srpske nacionalne zajednice u Sloveniji.

Od danas će se Srbi iz ovih saveza, kako se navodi, boriti za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta radeći na jačanju tolerancije, razumevanja i saradnje među svim Srbima koji žive u Sloveniji, bez obzira kojem društvu pripadali.

Predsednik Saveza srpskih društava Zlatomir Bodiroža, i predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović su doneli zajedničke zaključke, da je potrebno raditi na čvršćem povezivanju članova iz dva saveza na polju kulture, uključujući i razvijanje zajedničkih projekata, koji će dignuti ime Srbije na jedan viši razvojni nivo u okviru programa Evropske unije, kao i drugih.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More