Državljani HRVATSKE u SAD bez VIZA: Evo od kada imaju “ZELENO SVETLO” i kako će izgledati prijava za putovanja u Ameriku!

Hrvatska ulazi u BEZVIZNI REŽIM: Olakšana putovanja u SAD!

Foto: aaron-burden-9C8r4QUwZRQ-unsplash
329

Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je Hini dužnosnica američkog Ministarstva domovinske sigurnosti koja ove nedelje boravi u Hrvatskoj kako bi napravila poslednju procenu spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministastvo unutrašnje bezbednosti Alejandro Mayorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza (VWP).

Serena Hoy, sekreterka za međunarodne poslove u tom ministarstvu, Hini je rekla da će Mayorkas odluku doneti do sredine septembra, piše SEEbiz.

„A onda, ako sve bude po planu, verujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u”, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva „optimistična” da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sistema za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati pre leta, a prijava će koštati 14 dolara.

Strogi kriterijumi

Američki državni seretar Entoni Blinken službeno je nominovao Hrvatsku za VWP početkom avgusta, a američka ambasada objavila je u februaru kako je Hrvatska zadovoljila kriterijum od manje od 3 posto odbijenih zahjeva za vizom – tada ih je imala 2,69 posto.

Hoy je istaknula kako je taj kriterij jedan od najzahtevnijih i da je mnogo država koje se žele pridružiti bezviznom režimu, ali teško im je svladati tu prepreku.

Trenutno je u VWP-u 39 država – sve članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra, Australije, Bruneja, Čilea, Islanda, Norveške, Velike Britanije, Japana, Južne Koreje, Monaka, Novi Zeland, Švajcarske, Singapura i Tajvana.

Članstvo u režimu procenjuje se svake dve godine, a moguće je i isključenje, što se dogodilo Argentini 2002., te Urugvaju 2003. godine, navodi se na stranicama Kongresa.

Preduslov za VWP je jačanje sigurnosne saradnje i obostrano deljenje informacija država kandidatkinja i SAD-a.

Američka delegacija je, između ostalog, procenjivala hrvatsku sigurnosnu spremnost posetima aerodromima i graničnim prelazima i lukama, a ove nedelje posetiće će i prihvatni centar za migrante te imati nekoliko sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Hrvatska strana proteklih se godina sastajala i s predstavnicima Američkog državnog prvobranilaštva, Centra za proveru terorista i FBI-ja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u avgustu je naglasio da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

Izvor SEEbiz
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More