Srbin posle tri decenije opet u australijskom zatvoru

Plašio se DEPORTACIJE, pa pobegao iz zatvora pre 30 godina, sada se predao POLICIJI, a razlog je NEVEROVATAN!

Foto: Sidnejska policija/Zatvor Grifon
159

Posle skoro tri decenija traganja za Darkom Desićem, rođenim u Jugoslaviji, koji je pobegao iz popravnog centra Grafton u noći 1. avgusta 1992. godine, australijska policija ga je uhapsila i vratila u zatvor.

Zapravo, Desić se sam prijavio policiji, jer više nije imao od čega da živi.

Davne 1992. godine, srpski doseljenik Darko Desić je uhapšen i osuđen u Austrliji na kaznu od tri i po godine zbog uzgoja kanabisa. Početkom avgusta 1992. godine uz pomoć testere prerezao je rešetke na svom zatvorskom prozoru i pobegao.

Foto: Sidnejska policija

“Ovaj danas 64-godišnjaki Jugosloven, živeo je u Sidenju i pod lažnim imenom radio kao čistač na severnim plažama. Živeo je u Avalonu, a platu je primao u gotovini. Potpuno se pridržavao zakona, nikada nije privukao pažnju, nikada se s njim nije razgovaralo. Rekao nam je da nikome nije pravio probleme, pa ga niko nikada nije dvaput pogledao, niti ga je prepoznao”, saopštila je sidnejska policija.

Kako je sam izjavio Desić je odlučio da se preda policiji, jer mu je pandemija korona virusa pokvarila sve poslove koje je radio. Nije više mogao da zarađuje na poslovima održavanja i čuvanja plaža, usluga koje je činio kupačima i vlasnicima jahti, kao i vlasnicima automobila, koji su dolazili na sunčanje i kupanje.

“Ostao sam bez novca i bez krova nad glavom. Kovid mi je prekinuo priliv gotovine. Postao sam beskućnik. Spavao sma na plaži dok je bilo toplo, kad je došla zima, odlučio sam da idem u zatvor, gde imam krov nad glavom”, izjavio je Darko Desić u policiji.

Na pitanje zašto je pobegao iz zatvora davne 1992. godine Desić je policiji priznao da se bojao da će biti deportovan u Jugoslaviju, gde je očekivao da će biti kažnjen teškom robijom jer je pobegao iz SFRJ i sa odsluženja obaveznog vojnog roka u JNA.

Darko Desić je juče optužen u Sidneju za bekstvo zatvorenika iz zakonitog pritvora. Odbijena mu je kaucija za puštanje da se brani sa slobode. Krajem ovog meseca Desić će ponovo da se nađe pred sudijom, koji će odlučiti o njegovoj daljoj sudbini.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More