Beč – prestonica detlića u Evropi

Foto: Wolfgang Schweighofer Bearb
211

Organizacija BirdLife Austrija i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beča predstavili su rezultate projekta „U potrazi za vrapcima i detlićima u javnom prostoru“. Bečlije koji su ljubitelji prirode učestvovali su u projektu brojanja vrabaca i detlića koji je pokazao zašto je glavni grad Austrije tajna prestonica detlića u Evropi.

Foto: Hans-Martin Berg

Veliki detlić je najviše rasprostranjen u Beču i prodire najdublje u centar grada. Može se posmatrati u svim becirkovima u parkovima i unutrašnjim dvorištima. Polovina prijava o detlićima se odnosila na ovu vrstu. Zelena žuna je takođe rasprostranjena, ali zahteva velike parkove i zelene površine. Jedna trećina prijava se odnosila na zelenu žunu, a svega pet odsto prijava na crnu žunu. Bilo je i dojava o retkim vrstama detlića kao što su srednji i seoski detlić. Devet od deset vrsta evropskih detlića je potvrđeno u Beču u okviru projekta.

Vrabac pokućar je sa 73 odsto prijava najrasprostranjenija vrsta vrapca u Beču. Drugo mesto zauzima poljski vrabac. Jedna trećina vrabaca boravi u žbunovima, dok je samo deset odsto viđeno na drveću. Tokom proleća je otkriveno 123 gnezda na zgradama, ispod krovova, ispod oluka i u pukotinama na fasadama.

Foto: Lisa Lugerbauer

U toku trajanja projekta je 1.280 građana prosledilo 1.927 dojava što je uključivalo 8.500 ptica. „Ovaj projekat građanske nauke pokazuje koliko su mala zelena ostrva u urbanim sredinama značajna za pojavu i preživljavanje ptica“, objašnjava Jozef Mikocki rukovodilac projekta iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji je sproveden u saradnji sa organizacijom BirdLife Austrija.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More