Počelo suđenje menadžerima Folksvagena zbog trgovačke prevare!

Foto: Printscreen Youtube
163

Šest godina nakon što je izbio skandal s emisijom izduvnih gasova na vozilima Folksvagena (VW), četvorici bivših menadžera i inženjera kompanije je danas u nemačkom gradu Braunšvajgu počelo suđenje zbog učestvovanja u globalnoj prevari.

Prema optužnici njima se, uz ostalo, na teret stavlja trgovačka prevara i utaja poreza zbog instaliranja podešenog softvera u milione automobila, u prvom takvom kaznenom predmetu protiv šefova VW-a u Nemačkoj.

Softver koji je bio ugrađivan u automobile omogućio je da su se Folksvagenova vozila, iako su ispuštala višestruko veće vrednosti štetnih gasova od dopuštene, u laboratorijskim ispitivanjima činila čistijima od ostalih automobila.

Tužilaštvo je na prvom ročištu saopštilo da su ne samo vodeći inženjeri, već i menadžeri srednjeg nivoa i bivši članovi Uprave, znali za pokušaj prevare vlasti u SAD, gđe je ona prvi put izašla na videlo u septembru 2015.

Optuženi su se, prema tužilaštvu, dogovorili da prikriju postojanje navedenog softvera od regulatora zaštite životne sredine u SAD, a VW je od tada isplatio milijarde odštete vlasnicima dizel automobila širom sveta koji navode da ih je kompanija lagala o uticaju njihovih vozila na okolinu.

Neposredno pre početka suđenja, sud u Braunšvajgu doneo je odluku da će postupak protiv bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna (74) biti predmet odvojene rasprave i odluke pošto on nakon operacije ima zdravstvene probleme.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na takvo razdvajanje postupka, a Vinterkorn je podneo ostavku ubrzo nakon izbijanja ovog skandala.

Bez obzira na ishod žalbe, očekuje se dugotrajno suđenje, najverovatnije do leta 2023., a ako budu osuđeni, optuženima preti kazna zatvora od najmanje šest meseci do 10 godina, prenosi Index.hr.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More