Grk koji je odbio da bombarduje SRBIJU dobio ulicu u Nišu! Zahvalio na SRPKOM: Život ima MNOGO PUTEVA! (FOTO)

Ricudis se javno zahvalio na Fejsbuku na čistom SRPSKOM!

Foto: Facebook/printscreen
154

“Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, rekao je pre dvadeset dve godine Grk Marinos Ricudis, kapetan broda grčke ratne mornarice, u vreme kada je uveliko trajalo bombradovanje NATO-a bivše SRJ. U Beogradu je dobio mural sa svojim likom, a u Nišu ulicu, što je pre tri dana podelio na svom fejsbuk profilu, piše “Blic”.

Čovek koji je na najbolji način opisao povezanost i ljubav između Srba i Grka, sa velikim zadovoljstvom je postavio sliku table sa njegovim imenom, uz kratak komentar u kojem je možda i najbolje objašnjena njegova objava. I to na čistom srpskom, na ćitilici.

“Život ima mnogo puteva”, stajalo je ispod Ricudisove objave, koja od utorka beleži veliki broj interakcija i deljenja.

Kako je hrabri Grk zadužio srpski narod?

Ricudis, tada kapetan broda „Temistoklis” i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio je brod nazad u luku.

Iako mu je odluka da podrži našu zemlju u trenutku kada je praktično ceo svet bio protiv nje donela probleme, Ricudis je ponosan na nju. U jednoj od ranijih izjava za “Blic” je to i potvrdio.

Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju: Voleo bih da to učinim opet u ime Hrista! (FOTO)

– Ponosan sam što sam podržao Srbiju u borbi protiv svih. Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja – rekao je pre dve godine za list “Blic”.

Foto: Facebook&Printscreen

Pre nekoliko godina u Beogradu je osvanuo i mural sa njegovim likom. Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili na herojskom činu oslikavanjem njegovog lika sa zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu. Mural je urađen na njegov rođendan.

– Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka – Srbija bliže nego ikada – napisao je tada Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

Zahvaljivao srpskim vatrogascima

U jeku požara na Eviji i u Atini, kada su srpski policajci pohrlili u pomoć grčkom narodu, Marinos im se javno zahvalio na svom fejsbuku rečima: Hvala vam! uz video kada vozila sa srpskim vatrogascima prelaze grčku granicu.


Marinos Ricidus odlikovan je ordenom Svetoga cara Konstantina, 23 .januara 2018. Tu čast upriličio mu je tadašnji patrijarh srpski Irinej jer je odbio da učestvuje u bombardovanju Srbije 1999. godine. Iste te godine srpski patrijarh uručio je i orden Svetog Save humanitarcu Arnou Gujonu koji dugi niz godina pomaže Srbima na KiM.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More