Na biračko mesto i bez vakcine! U Bundestagu u novom sastavu četiri “trans žene”

Foto: Tanjug/ Annette Riedl/dpa via AP
53

U Nemačkoj se u nedelju 26. septembra odžavaju parlamentarni izbori, a mnogi birači se pitaju da li nevakcinisani mogu na birališta.

Ako takozvana 3G pravila o posedovanju sertifikata o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid 19 ili negativnom testu, “otvaraju” vrata restorana, fitnes studia, i slično, da li se to primenjuje i na birališta, pitanje je koje je postavljeno nadležnim vlastima.

„Predaja glasova je moguća bez vakcine ili test“, poručeno je iz vlade preko zvaničnog fejsbuk kanala, uz upozorenje da postoji samo obaveza nošenja maske.

Od septembra četiri “trans-žene” u Bundestagu?

Nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koji su zakazani za 26.septembra, u Bundestag mogle bi ući četiri transeksualne osobe, koje se nalaze na listi kandidata Socijaldemokratsek partije (SPD) i Zelenih.

“Ko želi Tesu, mora da glasa za Ganzerera”, stoji na plakatima Zelenih, a na njima je lik jedne žene sa dugom plavom kosom, koja se smeje u kameru.

Radi se o kandidatu koji ima muško ime Markus, kojeg se odrekao pre tri godine, jer se s njime ne identifikuje.

Ganzerer je poslanik Zelenih u pokrajinskoj skupštini Zelenih u Bavarskoj, prvih godina pod muškim imenom.

U novembru 2018. Ganzerer je izašla u javnost i izjasnila za transeksualnu osobu, kao prva političarka u jednom nemačkom parlamentu.

Od tada je u javnosti nastupala kao Tesa Ganzerer.

Inače Ganzerer odbija da zvanično menja svoje ime i pol na osnovu Zakona o transeksualnosti.

Naime, taj zakon, star 41 godinu, predviđa da lice koje želi da izvrši te promene može to da zatraži nakon najmanje jednog psihološkog atesta i odluke suda.

Zbog toga Ganzerer u svojim dokumentima ima muško ime.

Pored Tese Ganzerer u Bundestag bi mogle ući dalje tri transeksualne osobe Viktoria Brosart, Nike Slavik, obe iz stranke Zelenih, kao i socijaldemokrata Ria Sibil Gejer.

“Ovi izbori su istorijski trenutak”, rekao je Gabrijel Noks Kenig iz Saveznog udruženja “Trans”.

Marka Pošte Srbije među pet najlepsih u Evropi

BEOGRAD, 16. septembra (Tanjug) – U finalu takmičenja za najlepšu marku Evrope, marka Pošte Srbije „Stepski soko“, se internet glasanjem plasirala među prvih pet najlepših maraka Evrope, a pobednik će biti objavljen 6. oktobra, saopštilo je ovo preduzeće.

Istog dana biće proglašena i najlepša evropska marka za 2021. godinu po oceni stručnog žirija.

Takmičenje se, navode iz Pošte Srbije, održava svake godine pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa.

Tema ovogodišnjeg takmičenja su ugrožene nacionalne divlje vrste, a Pošta Srbije je na nju odgovorila filatelističkim izdanjem sa motivima stepskog sokola i ušate ševe, navodi se u saopštenju i dodaje da je izdanje nastalo u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem u Beogradu.

(Kraj) rma/dž

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More