Komisija FDA izglasala preporuku za treću dozu vakcine protiv korone za starije i one sa visokim rizikom

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
174

Nezavisni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) izglasao je preporuku za treću dozu vakcine protiv kovid-19 za Amerikance od 65 godina i starije kao i za osobe sa visokim rizikom od teške forme bolesti, nakon što su velikom većinom odbili preporuku za njenu širu primenu.

Odbor je takođe preporučio da FDA u odluku uključi zdravstvene radnike i druge osobe sa visokim rizikom od profesionalne izloženosti virusu koji izaziva kovid-19, poput prosvetnih radnika.

“Današnji dan je važan korak napred u pružanju bolje zaštite Amerikancima od kovid-19. Spremni smo da onima koji ispunjavaju uslove obezbedimo dodatne doze kada se proces završi krajem sledeće nedelje”, saopšteno je iz Bele kuće, prenosi Rojters.

Očekuje se da FDA uskoro donese odluku o trećoj dozi vakcine, koja nije vezana preporukom savetodavnog odbora, ali ga uzima u obzir.

Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lekove glasao je sa 16 glasova za i 2 protiv, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Fajzer nije pružio dovoljno podataka o bezbednosti dodatnih doza, posebno u vezi sa rizikom od upale srca kod mlađih ljudi nakon vakcinacije.

Članovi komisije su se, takođe, žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD.

Naučna javnost u SAD je proteklih dana podeljena u pogledu potrebe za trećim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate države daju treću dozu svojim stanovnicima, dok one siromašne nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More