Putnici u tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez kovid potvrde

Foto: Pixabay/ngcanh
207

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smeju da natoče gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja kovid potvrde, ako zemlju napuste u roku od 12 sati, predviđeno je novom odlukom slovenačke vlade.

Odluka važi od danas, a izuzeće ostaje da važi i za one koji rade u međunarodnom transportu, prenosi agencija Hina.

Takođe, od pravila da moraju da dokažu da su vakcinisani, da su preležali korona virus ili da imaju negativan test, izuzeta su deca do 15 godina, dok je prvobitno bilo propisano da tzv. PCT pravilo ne važi samo za one mlađe od 12 godina.

Odluka vlade da do 1. oktobra svi zaposleni u užem delu državne uprave moraju primiti prvu dozu vakcine, a nakon toga u iducih mesec dana i drugu, obuhvata oko 32.000 vladinih službenika, a uvod je u nastojanje da obvezna vakcinacija bude primenjena i na druge sektore.

Iako pooštravanje protivepidemijskih mera nailazi na velike otpore u javnosti i protivi im se 40 odsto ispitanih u nekim anketama, restrikcije su višestruko povećale interesovanje za vakcinaciju, pa je rad centara za cepljenje produžen i na subotu i nedelju.

Iako slovenačka opozicija tvrdi da vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je nizak nivo vakcinacije posledica vladinih “nekonzistentnih” mera koje se često menjaju, kao i loše komunikacije i “zastrašivanja” ljudi zatvaranjem, saglasna je da svest o potrebi vakcinacije treba povećati.

S druge strane, dosta pravnih stručnjaka tvrdi da vlada čini grešku time što protivepidemijske mere uvodi odlukama i uredbama. Oni smatraju da bi te mere bile oborene na ustavnom sudu kad bi bio poveden postupak provere ustavnosti i da ih treba regulisati posebnim zakonom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More