Vukomanović o uvođenju propusnica u Srbiji: Predlog za kovid propusnice starijima od 16 godina

Foto: Printscreen RTS.RS
37

Zamenik direktora Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić” Vladislav Vukomanović naglasio je danas da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina protiv kovid 19, kao i da će predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumevati da one budu neophodne starijima od 16 godina.

On je danas za RTS saopštio da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, uglavnom sa komorbiditetima, kao i da nisu u teškom stanju.

Naveo je da su imali i nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom korona virusom koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

Vukomanović je istakao da talas delta soja virusa i delta plus varijante virusa donosi sve veći broj obolelih, a kako je sve veći broj obolelih među odraslima, tako raste i broj obolelih među decom.

Prema njegovim rečima, u britanskim i američkim podacima na koje se pozvao, nema nekih jasnih pokazatelja da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice, ali da kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije svakako u ovom talasu eksponencijalno rastu.

Curenje iz nosa, opšta malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja i gastrointestinalne tegobe su jedan deo kliničke slike onih sa blažim ili srednje teškim simptomima, naglasio je doktor.

Vukomanović, koji je član Nacionalnog komiteta za vakcinaciju, rekao je da je mišljenje da će vakcinisanje dece u populaciji od 12 do 18 godina, gde trenutno imamo tek oko 5.000 vakcinisanih, smanjiti prenošenje korona virusa.

Kada je reč o kovid propusnicama, on je poručio da će predlog biti prosleđen i da on podrazumeva da one budu uvedene za sve starije od 16 godina.

“Mislim da će one uskoro biti uvedene, a sve u cilju manjeg prenošenja zaraze sa osobe na osobu”, zaključio je Vukomanović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More