“Sa ponosom nosimo gene SRPSKOGA NARODA”, 77 godina od akcije “HALIJARD”!

Kad je SRPSKI NAROD spasio savezničke pilote!

Foto: youtube/printscreen
205

Izaslanik predsednika Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da se srpski narod danas sa ponosom seća hrabrosti, solidarnosti i humanosti predaka koji su spasavali savezničke pilote u akciji “Halijard” pre 77 godina.

– Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima – rekla je ona u dobojskom selu Boljanić na obeležavanju 77 godina od akcije “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60, prenosi Srpskainfo.

Tepavčevićeva je naglasila da su obični ljudi pomagali u spasavanju pilota.

– To je bio podvig srpskog naroda i s ponosom možemo reći da nosimo njegove gene – istakla je Tepavčevićeva koja je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona smatra da je potrebno razvijati saradnju Srba i američkog naroda.

– Zadatak nam mora biti da negujemo i razvijamo naše odnose i idemo u zajedničku budućnost. Moramo poštovati dela naših predaka. Pred Srbijom je put napretka – kaže Tepavčevićeva.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obeležava 77 godina od akcije savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

Izvor Srpskainfo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More