LJUBAV JE ZAKON: Počela šetnja učesnika Prajda

180

Učesnici i učesnice Parade ponosa krenuli su oko 17.30 u šetnju ulicama Beograda, a na početku kolone nose transparent “Ljubav je zakon”, koji je i inače naziv ovogodišnjeg Prajda.

Ispred kolone učesnike Prajda obezbeđuje policija.

Na prajd kamionu nalazi se kuma Prajda, pevačica Nataša Bekvalac, koja je rekla da joj je zadovoljstvo što je kuma ove Parade i poručila da na svetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav.

Ovom šetnjom učesnici i učesnice Prajda ponoviće svoje zahteve, a to su usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe.

U gradu, a najviše oko parka Manjež, primetni su kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.

Šetnja je planirana Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež gde je planiran zabavni program do 23 časa.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva i usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More