“ZA SEĆANJE”! Otkriven spomenik žrtvama Holokausta u Amsterdamu (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube
197

Kralj Vilem-Aleksandar Nizozemski otkrio je danas u Amsterdamu spomenik sa imenima 102.163 holandske žrtve Holokausta.

Spomenik koji je dizajnirao Daniel Libeskind (75), koji je izgubio rodbinu u Holokaustu, nalazi se u centru Amsterdama i predstavlja lavirint zidova, a gledajući odozgo zidovi formiraju poruku na hebrejskom: “Za sećanje”.

KLM od danas leti dva puta dnevno na liniji Beograd – Amsterdam

Svaki kamen nosi ime Jevreja, Roma ili Sinta koji je deportovan iz Holandije i koji je poginuo u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. Ovo je prvo spomen obeležje kojim se na jednom mestu podseća na sve žrtve iz cele Holandije.

“To je crna stranica u istoriji naše zemlje. To nas tera da se zapitamo da li je trebalo učiniti više da se to spreči i da shvatimo da čak ni ovih dana antisemitizam nikada nije daleko”, rekao je premijer Mark Rute.

Arhitekta Libeskind, koji je takođe nadgledao master plan spomenika Graund Zero u Njujorku, rekao je da je ogromna stvar videti njegov dizajn predstavljen u holandskoj prestonici i dodao da je “to upozorenje za sve nas šta se može dogoditi u takozvanim civilizovanim društvima”.

Spomenik od 15 miliona evra finansiran je iz privatnih donacija Amsterdama i drugih opština.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More