Olaf Šolc na saslušanju u vezi sa istragom

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
84

Nemački ministar finansija Olaf Šolc suočio se danas sa pitanjima poslanika u vezi s istragom jedinice carinske službe koja je rezultirala nedavnom policijskom istragom u njegovom ministarstvu.

Šolc i njegove socijaldemokrate postavili su pitanja o neophodnosti i motivisanosti pretraživanja 9. septembra u njegovom ministarstvu i Ministarstvu pravde, koje takođe vodi njegova stranka levog centra, prenosi agencija AP.

Blok Unije desnog centra odlazeće kancelarke Angele Merkel, koji prema anketama pokazuje pad od nekoliko bodova uoči izbora u nedelju, pozabavio se pretragama i Šolcovom reakcijom, a opozicione stranke su sazvale poseban sastanak parlamentarnog odbora za finansije, radi razmatranja tog pitanja.

Državno tužilaštvo u Osnabriku sprovelo je neku vrstu racije u Ministarstvu finansija, ali i Ministarstvu pravde koje takođe vode socijaldemokrate.

Cilj je bio da se propita šta radi Finansijska obaveštajna jedinica (FIU) sa sedištem u Kelnu, a koja je u nadležnosti Ministarstva finansija.

Posao FIU je između ostalog da prima prijave banaka, notara i trgovaca koji imaju sumnje da neki klijent ima prljav novac ili da ga pak uplaćuje u svrhu finansiranja kriminala ili terorizma.

Olaf pobednik debate! Nedelju dana uoči izbora javnost se izjasnila

FIU onda treba da izvrši provere, odvoji ozbiljne prijave od onih koje deluju neozbiljno, te da prosledi šta ima policiji i tužilaštvu.

Ovo ispitivanje, kako se navodi, dolazi nakon poslednje od tri televizijske debate izmedu Šolca i druga dva kandidata za kancelara, Armina Lašeta iz Unije i Analene Berbok iz Zelenih.

Kao i u prethodne dve, anketa je pokazala da su ispitanici mislili da je Šolc ostavio najbolji utisak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More