“Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, ako ne budu želeli donosićemo mere u cilju zaštite Srbije”

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
235

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će mere prema Prištini Srbija razmatrati i u nekoliko narednih dana i zatim sa njima izaći.

“Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, ako ne budu želeli mi ćemo donosti mere u cilju zaštite Srbije ” rekao je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da je o tome obavestio članice Kvinte, kao i predstavnike EU.

“Sve sma im u lice rekao. Srbija neće prihvatati politiku svršenog čina da nečija kriminalna akcija dobije pravnu legalizaciju i legitimizaciju, a nasiljem možete šta hoćete, ali bez pečata Srbije”, poručio je Vučić.

On je istakao da na fizičko nasilje mora da reaguje NATO, a ako ne reaguje NATO poručuio je da to ne znači da će više biti pogroma našeg stanovništva, ni Oluje ni Bljeska.

FOTO: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Trazimo od EU da za mesec odgovori ima li Briselskog sporazuma

BEOGRAD, 21. septembra (Tanjug) – Od Evorpske uniji tražićemo u roku od mesec dana da nam odgovori da li Briselski sporazum postoji ili ne, a i njihovo ćutanje biće odgovor da taj sporazum ne postoji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a navodeći zaključke sa te sednice, istakao je da je to jedan od uslova Srbije za nastavak dijaloga.

“Tražićemo od predstavnika EU hitan odgovor da li Briselski sporazum postoji, kada će biti formirana Zajednica srpskih opština, i taj odgovor ćemo tražiti u narednih mesec dana. I njihovo ćutanje biće znak da Briselski sporazum ne postoji i da ne žele formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je suština tog sporazuma i bila da se formira ZSO.

Vučić je naglasio i da je će jedan od uslova za nastavak dijaloga u Briselu biti povalčenje svih trupa sa severa KiM.

“Tražimo povratak na pređanšcnje stanje, a onda idemo u Brisel”, rekao je Vučić.

Ističe i da Srbija poziva EU, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Pirštinu da poništi protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću.

“To smatramo sledećim mogućim razlogom za veliku krizu, možda najveću do sada”, rekao je Vučić.

Tom presudom su, ističe Vučić, direktno prekršili Briselski sporazum, jer je u veću sudija trebalo da bude dvojica Srba i jedan Albanac.

Vučić naglašava da takvo veće nikada nije ni bilo formirano.

“Ili će Priština ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršu za iseljavanje Srba i srpskih porodica, i u skladu sa tim ćemo reagovati drugačije”, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija zahteva da budu obezbeđene licence za snabdevanje struje dve srpske kompanije.

Predsednik je naglasio da će u međuvremenu, dok traje kriza na severu Kosova, Srbija naći način da pomogne svom narodu i da će najvažnijih namirnica za normalan život biti.

Odbio sam predlog Kvinte, jer ne dozvoljavam poniženje Srbije

BEOGRAD, 21. septembra (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio predlog za kompromisno rešenje za situaciju na severu Kim koje je dobio od Kvinte jer je, kako kaže, sit politike svršenog čina.

Na konfereniciji za medije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić je kazao da su tokom jučerašnjeg dana, a i jutros u razgovoru sa predstvnicima Kvinte i da je dobio predlog kako bi trebao da izleda kompromisno rešenje.

“Prezueo sam tu odgovornost na sebe i odbio sam taj predlog, jer nije kompromisno rešenje, jer bi unižavalo Srbiju. To je rešenje kojim bi 70 odsto onoga što su nameravali da rade Albanci hteli da rade na administrativnoj liniji oni bi zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera i to bilo kompromisno rešenje i to sam odbio”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je “sit politike svršenog čina” i poručio da tako ne može da se razgovara sa Srbijom.

Vučić je istakao da su i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost podržali njegovu odluku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More