Život preko “grane”: Najskuplje je u ŠVAJCARSKOJ, najjeftinije u TURSKOJ, a evo kako je u AUSTRIJI i NEMAČKOJ!

U Hrvatskoj hleb kao i u Nemačkoj!

Foto: josh-appel-NeTPASr-bmQ-unsplash
257

Nemački zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem poredi cene u 36 evropskih država. Uzete su cene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Europi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

„Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg budžeta za boravak u inostranstvu“, navode iz nemačkog Zavoda za statistiku, prenosi “Blic”.

Švajcarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

„Troškovi života bili su najskuplji u Švajcarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cena bio za 51 odsto viši nego u Nemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za dve trećine, 64 odsto, niži nego u Nemačkoj i najniži od svih poređenih zemalja“, ističe se u saopštenju za medije.

Kada je reč o Hrvatskoj, u njoj je život 36 odsto jeftiniji nego u Nemačkoj, piše Index hr.

Osim u Švajcarskoj, troškovi života bili su veći u većini nemačkih susednih zemalja; u Danskoj su potrošači morali platiti 28 odsto više za kupovinu reprezentativne korpe proizvoda, u Luksemburgu za 25 odsto, u Holandiji za sedam odsto, u Belgiji i Austriji po pet odsto više nego u Nemačkoj, u Francuskoj za četiri odsto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 odsto veći na Islandu i 30 odsto veći u Norveškoj, nego u Nemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj je 46 odsto jeftiniji od nemačkog, a u Češkoj 28 odsto.

U Hrvatskoj je hleb samo jedan odsto jeftiniji nego u Nemačkoj

Cene su manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 odsto niži u odnosu na Nemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 odsto ispod Nemačke, Španija 13, Italija devet odsto, piše Index hr.

U Hrvatskoj su cene hrane i pića osam odsto niže nego u Nemačkoj, dok je cena hleba samo jedan odsto manja. Meso je 15 odsto jeftinije nego u Nemačkoj, riba 29 odsto, a mlečni proizvodi i jaja pet odsto.

Voće i povrće je 16 odsto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 odsto skuplja nego u Nemačkoj. Cigarete su 37 odsto jeftinije, obuća i odeća 16 odsto, a restorani i hoteli su jeftiniji u proseku 19 odsto.

Za kupovnu moć važne cene, ali i plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističkog zavoda Evropske unije (Eurostat) i proračunima nemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzeta razina cena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cena za isti proizvod u dve zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama.

Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama, prenosi Index.

No, da bi podaci o cenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosečna plata u Nemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosečna mesečna neto zarada u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna, dakle manje od hiljadu evra, dok je u Nemačkoj prosečna mesečna plata oko 2.500 evra.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Njemaca, jer iako imaju većinom niže cene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More