Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine: Postajemo jedan paganski narod koji se vratio ritualnim običajima! Odnos prema vakcinaciji nije na visokom nivou

foto Tanjug/AP Photo
51

Institut za javno zdravlje Vojvodine je ocenio kao nepovoljnu epidemiološku situaciju. Prema poslednjim podacima Instituta, aktivno je 16.752 slučaja u Vojvodini, a od toga skoro četvrtina ih je registrovana u Novom Sadu. Direktor novosadskog Doma zdravlja Veselin Bojat je rekao za N1 da je u poslednjih desetak dana, u proseku, između 180 i 210 pozitivnih sugrađana dnevno.

„Ono što je zabrinjavajuće jeste da se i broj pozitivne dece kreće od 20 do 45“, dodao je on. U momentu kad je vakcinacija dostigla pik, navodi Bojat, bilo je celih nedelja bez pozitivnih slučajeva.

„Ovo nam govori da nismo dovoljno vakcinisani, da odnos prema vakcinaciji nije na visokom nivou“, rekao je Bojat, dodavši da im se dnevno javi više od 700 građana. Bojat kaže da to govori „da smo postali izuzetno neodgovorni“.

„Naše ponašanje, moram tako da kažem, vodi ka tome da mi postajemo jedan paganski narod koji se vratio ritualnim običajima. Imamo svadbe sa 300 do 500 ljudi, sa kojih na žalost uglavnom bude jedan koji teško oboli – završi na respiratoru ili premine. Kao da svesno prinosimo žrtve koroni“, rekao je Bojat i apelovao da se građani okrenu vakcinaciji i pridržavanju propisanih mera.

Odgovarajući na pitanje o kovid propusnicama, Bojat je rekao da podržava sve što će dovesti do povećanog broja vakcinisanih i smanjenja broja obolelih.

„Ogorčen sam u ime svih zaposlenih u Domu zdravlja Novi Sad koji godinu i po dana ostavljaju svoje zdravlje, fizičku energiju, iscrpljeni su i zaista smo na ivici snaga da sistem funkcioniše na ovakav način neodgovornim ponašanjem“, rekao je Bojat.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More