Emanuel Makron otvorio je u Fondaciji Luj Viton izložbu dela iz ruske kolekcije

Foto: Tanjug/Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP
195

Francuski predsednik Emanuel Makron otvorio je danas u Fondaciji Luj Viton u Parizu izložbu umetničkih dela iz zbirke koju su na početku 20. veka prikupili ruski industrijalci braća Ivan i Mihail Morozovat, što je, kako je saopšteno iz Jelisejske palate, još jedan korak u jačanju saradnje francuskog i ruskog civilnog društva.

Makron je bio u društvu Bernara Arnoa, jednog od najbogatijih ljudi na svetu i vlasnika Fondacije, koji je pomogao da se prevaziđu birokratske i diplomatske prepreke da bi izložba bila otvorena, prenosi Rojters.

Izložba obuhvata 200 remek-dela umetnika kao što su Mone, Renoar i Van Gog, ali i ruskih majstora među kojima Maljevič i Korovin, pozajmljenih iz muzeja u Rusiji.

U saopštenju Jelisejske palate se ističe da je ovo korak dalje u Trijanonskom dijalogu, inicijativi za jačanje veza između francuskog i ruskog civilnog društva kroz kulturnu saradnju koju su 2017. godine pokrenuli Makron i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Ovo je druga izložba najvećih ruskih kolekcionara nakon izložbe dela iz kolekcije Sergeja Ščukina 2016. godine, koja je privukla 1,3 miliona posetilaca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More