Delegacija Grada Beograda na Hilandaru: “Razgovaraćemo sa igumanom Metodijem o formalnoj saradnji”

Foto: Naši u svetu
314

Delegacija Grada Beograda, predvođena zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, doputovala je jutros na Svetu Goru, gde će u manastiru Hilandar razgovarati o formalnoj saradnji tog manastira i Grada Beograda.

Vesić je na svom Fejsbuk profilu napisao da je na Svetu Goru doputovao sa pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem i gradskim urbanistom Markom Stojčićem.

“Danas i sutra boravimo u manastiru Hilandar na poziv bratstva manastira i igumana Metodija. Razgovaraćemo sa igumanom Metodijem o formalnoj saradnji Grada Beograda sa manastirom Hilandar”, naveo je Vesić.

Istakao je da je ovogodišnja božićna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića manastiru Hilandar pokazala da Srbija stoji iza svog manastira na Svetoj Gori i velike svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Na predlog predsednika Vučića donosi se Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, naveo je Vesić i naglasio da će taj zakon biti najznačajnija pomoć srpske države tom manastiru posle 1900. godine kada je kralj Aleksandar Obrenović potpisao sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom o finansijskoj pomoći Hilandaru na osnovu koga su plačeni dugovi manastira pa je tako ostao srpski.

“Zakon koji će Srbija usvojiti omogućiće Gradu Beogradu da pomaže manastir Hilandar. Kako će ta pomoć da izgleda razgovaraćemo sa igumanom Metodijem”, dodao je Vesić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More