Saobraćaj i dalje u prekidu na Jarinju i Brnjaku

Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
250

Na Jarinju i Brnjaku, administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije saobraćaj je i treći dan u prekidu nakon odluke Prištine da počne da zabranjuje ulazak automobilima u pokrajinu sa srpskim registarskim tablicama.

Istovremeno, na administrativnom prelazu Merdare je gužva zbog zamene registarskih tablica privremenim, prenosi RTS.

Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administartivnim prelazima srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje je taksa pet evra. Priština je na sever KiM poslala i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima. Miran protest Srba sa severa KiM i dalje traje, kao i blokada puta Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok.

Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pešače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa severa Kosova i Metohije, a od Evropske unije odgovor na pitanje kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Vučić je takođe rekao da je odbio predlog predstavnika Kvinte za rešenje krize jer, kako je istakao, nije reč o kompromisu već o politici svršenog čina.

Jarinje: Povećava se broj okupljenih građana

Blokada puteva koji vode prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak nastavljena je i danas, a građana koji se protive odluci prištinskih vlasti o zabrani ulaska na KiM automobila sa srpskim registarskim tablicama jutros je više nego noćas, javlja Kosovo onlajn.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu smenili su se oko jedan sat posle ponoći, a noć je protekla bez incidenata.

Osim pripadnika Rosu, situaciju na severu KiM pratio je i KFOR, koji je patrolirao helikopterom.

Glavni magistralni putevi ka Jarinju i Brnjaku blokirani su teškom mehanizacijom koju su nezadovoljni građani postavili u ponedeljak ujutru nakon što su na te administrativne prelaze stigli pripadnici Rosu sa namerom da sprovedu odluku Prištine o oduzimanju srpskih registarskih tablica gradova na KiM i zameni tablica iz Srbije probnim tablicama RKS.

Skidaju srpske registarske tablice na Jarinju i Brnjaku, primoravaju na probne uz taksu od pet evra

 

“Želimo da pokažemo dobru volju i da ostavimo neko vreme Prištini da promene svoje loše odluke, ako ne budu želeli donosićemo mere u cilju zaštite Srbije”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More