Predrag Marković: Beč je veliki centar srpstva (FOTO)

Predrag Marković govori u Beču Foto: Privatna arhiva
593

U svečanoj sali Zajednice srpskih klubova, u Beču je održano predavanje prof. dr Predraga J. Markovića “Srbi-narod jedinstven na svetu”. Program predavanja je otvorila prof. Svetlana Matić, predsednica duštva “Mina Karadžić”, ističući da je prof. Marković direktor Instituta za savremenu istoriju, profesor Univerziteta “Singidunum”, istoričar i potpredsednik SPS-a, svojim dolaskom u Beč, dao podršku u radu ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” i Zajednici srpskih klubova.

Luka Marković, predsednik Zajednice je uručio prof. Markoviću knjigu “Srbi u Austriji” na nemačkom jeziku i zahvalio se na svemu što čini za naš srpski narod širom rasejanja, a posebno u Austriji. U muzičkom delu programa, nastupila je violinistkinja Katarina Milisavljević, izvodeći himnu “Bože pravde” i “Jutros mi je ruža procvetala”.

Beograđanka Katarina Milisavljević svojom violinom opčinila Austrijance

“Predavanju su, između ostalih, prisustvovali: Dr Vjera Rašković Zec, Dr Zoran Babić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, Miodrag Mecanović, novinar i kulturni poslenik, Dušan Rašković, arheolog, Slavica Klein, predsednica Kulturnog društva “Zlatna reč-srpska kruna”, Radmila Maksimović, predsednica KUD “Branko Radičević”, Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, privrednik Milun Nikolić sa suprugom Nadom Nikolić, Dejan i Gordana Nikolajević i još dvadesetak Bečlija.
Prof. Marković je održao izvanredno predavanje, a druženje sa publikom i razgovori su trajali puna tri sata. Govorio je o tome zašto je dobro da budemo Srbi.

Luka Marković sa knjigom o Srbima u Austriji na nemačkom

“Profesor nas je podsetio na Vinču i Lepenski vir, Sretenjski ustav, naše zaslužne vladare, poput Stefana Lazarevića, borbu za slobodu i demokratiju. itd. Podvukao je da će se borba za srpstvo rešiti u Beču, zbog mnogobrojne srpske dijaspore. Naša deca, kako je podvukao, mogu da biraju koji će identitet izabrati. Srbi u Austriji treba da se organizuju, da imaju jasan stav i zahteve i da svojim angažovanjem, utiču na političke odluke na gradskom i saveznom nivou u Austriji. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, trebalo bi da se više angažuje i da svoj doprinos u očuvanju i negovanju našeg kulturnog i verskog identiteta i pojača svoj pastirski rad”, propovedan nam Svetlana Matić.

Marković je glasno postavio pitanje: “Zašto nema crkvenih škola u Beču? Gde su nam vrtići? Imamo li sirotišta za decu? Zbog čega Srbi nemaju status nacionalne manjine u Austriji?” I poručio:
“ Ovo su pitanja kojima treba da se pozabavimo i koja treba da budu sistemski rešena.”

Zajednica srpskih klubova Beč

Osvrćući se na teške ekonomske prilike, Predrag Marković je naglasio da su upravo, gastarbajteri svojim doznakama, spasili Srbiju i Republiku Srpsku:
“Gastarbajterski novac je veći od poljoprivredne proizvodnje. Srbija treba da podiže svoju privredu i ekonomski sve više jača. Srbi su moćna zajednica u Austriji i treba da su jedinstveni, kada je reč o pitanjima koja su od opšteg nacionalnog interesa, kao što su očuvanje srpskog jezika i ćirilice, naše kulture i tradicije. U Beču se vodi skrivena borba za očuvanje srpstva”.

Oduševljena predavanjem, publika je imala priliku da se upozna i sa sadržajem knjiga “Istorijske (ne) prilike” i “Alternativna istorija”, koju je Marković zajedno sa istoričarem Čedomirem Antićem nedavno objavio. Predrag Marković je, na kraju svog obraćanja, poručio prisutnima:
“Gledam na Beč kao veliki centar srpstva”.

Profesorka Svetlana Matić otvara predavanje

U znak podrške u radu, Biblioteci “Mina Karadžić” prof. dr Predrag J. Marković poklonio je svoja poznata istorijska dela. Prof. Svetlana Matić mu je u ime Društva, uručila Zahvalnicu za donaciju knjiga.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More