“Pravilo” koje važi od 1953.: Ko odnese pobedu u ovom okrugu postavlja i kancelara Nemačke?

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst
166

Stranka čiji direktni kandidat pobedi u okrugu Pineberg, severno od Hamburga, postavlja i kancelara Nemačke, “pravilo” je koje važi od parlamentarnih izbora 1953. godine, a moglo bi da se pokaže i na predstojećim izborima na kojima se odlučuje da li će Socijaldemokratska partija (SPD) i Olaf Šolc, kako pokazuju istraživanja, ili CDU/CSU i Armin Lašet predvoditi novu vladu.

Ralf Štegner, koji se ispred SPD-a direktno bori u tom gradiću, očekuje da se “pravilo Pineberga“ potvrdi i ovog puta.

Njegovu pobedu želi, ispred CDU, da spreči Mihael fon Aberkorn, koji je 2017. u Pinebergu osvojio 39,7 odsto glasova.

„Borim se za direktnu pobedu i time za vladu Nemačke koju predvodi CDU“, poručuje on podsećajući na praksu da stranka koja pobedi u Pinebergu postavlja kancelara, bez obzira da li je prva ili druga na saveznom nivou.

Tako je bilo, na primer, 1976. kada je Helmut Kol iz CDU odneo pobedu na izborima, ali Helmut Šmit iz SPD ostao je kancelar.

Naime, tada je u Pinebergu Rajnhard Uberhorst iz SPD odneo pobedu.

Još ranije, 1953. godine u Pinebergu je pobedu odneo kandidat CDU Vilhelm Golhagen, i tada je kancelar postao šef unionista Konrad Adenaur.

Isto tako 1965. je Rolf Bremer iz CDU pobedio u Pinebergu, a CDU je postavila kancelara Ludviga Erharda.

Četiri godine kasnije Hans Ulrih Brand iz SPD pobedio je u Pinebergu i na tim izborima kancelar postaje Vili Brant.

Inače, prema aktuelnim istraživanjima instituta „Insa“, kandidat SPD Štegner vodi u okrugu Pineberg sa više od tri odsto prednosti.

U nedelju, na parlamentarnim izborima, pokazaće se da li su ankete pogodile, a i da li je „pravilo Pineberga“ primer koji potvrđuje pravilo i predvidi ko će da vodi Nemačku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More