Staparski ćilim na izložbi “Expo 2020″ u Dubaiju”: “Važno da gajimo ljubav prema kulturnom nasleđu i starim zanatima”

Foto: Youtueb printscreen RTS Beogradska hronika Jutarnji program
166

Žene su uglavnom prenosioci tradicije ali i nosioci kulturnog nasleđa, što je dodatni razlog za njihovo ekonomsko osnaživanje, a pogotovo u ruralnim područijima, jer je važno da se Srbija razvija i u manjim sredinama, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je juče zajedno s predstavnicima diplomatskog kora i lokalnih institucija posetila sedmu tkačku koloniju koja se održava u selu Staparu u Somboru i kojom se odaje priznanje staparskom ćilimu.

“Time se veličaju naša tradicija i naše kulturno nasleđe, pre svega kroz njihovo očuvanje, a na taj način se promoviše i Srbija, a naročito sektor turizma”, kazala je Matić.

Navela je da stari zanati nose ogromni potencijal, da merama podrške Ministarstvo pomaže zanatlijama, te da će se podrška nastaviti ne samo finansijska već i kroz mentorstva i promocije.

Matić je najavila i projekat kojim bi u prestonici bila otvorena galerija kao svojevrsni kulturni centar u kome bi sve rukotvorine bile izložene.

“Galerija sa radionicama u kojima bi svi zainteresovani, kako naši sugrađani tako i turisti, mogli da se upoznaju sa našom tradicijom i kulturnim nasleđem i da i sami isprobaju načine rada po kojima smo prepoznatljivi. To bi upotpunilo turističku ponudu Beograda, a u planu su i drugi veći gradovi potput Niša i Novog Sada”, rekla je Matić.

Cilj tkačke kolonije je očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine, kao i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova, zbog čega se već sedmu godinu za redom tradicionalno održava manifestacija u Somboru, koja je ove godine u znaku starih zanata i negovanja veština pletenja, zlatoveza i drugih tehnika tkanja.

“Moramo naše mlade naraštaje da naučimo da je naša tradicija raznolika, da čini suštinu našeg idenditeta i treba da smo ponosni kako na staparski ćilim tako i na druge veštine koje posedujemo širom Srbije. Važno nam je da gajimo ljubav prema kulurnom nasleđu i starim zanatima od malih nogu i da se o njima uči i u školama”, navela je Matić i dodala da će se staparski ćilim naći i na svetskoj izložbi u Dubaiju.

Naime, sve rukotvorine iz etno mreže naći će se na izložbenom štandu svetske izložbe u Dubaiju “Expo 2020”, koja počinje prvog oktobra.

Osim toga staparski ćilim je zvanično nominovan za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Matić je sa diplomatama, gradonačelnikom Antonijem Ratkoviće i predstavnicima lokalnih institucija obišla Sombor i posetila svečnu salu Županije, gradski muzej i galeriju “Milan Konjović”.

Sedma tkačka kolonija održana je uz podršku Etno mreže, NALED-a i grada Sombora, a u saradnji sa institucionalnim partnerima i Ministrastvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More