Austrijski kancelar Kurc saslušavan nekoliko sati zbog lažnog iskaza

foto: Printscreen Youtube
395

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saslušan je u vezi lažnog iskaza kojeg je dao pred Istražnim odborom austrijskog parlamenta u vezi afere „Ibica“, za šta ga optužuje Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju (WKStA).

Kako prenose mediji, Kurc je saslušan još 3.septembra, saslušanje je trajalo više sati, a pored sudije prisustvovali tužilac WKStA i advokat kancelara.

Kabinet kancelara saopštio je da je saslušanje održano uz pisanu izjavu Kurca.

„Raduje me što sam nakon više meseci lažnog optuživanja početkom septembra imao priliku da pred sudijom iznesem svoj stav vezano za lažne optužbe koje su pokrenute na osnovu prijave od strane stranke Neos“, poručio je Kurc.

On je naglasio da je dobio priliku da opsežno govori o značaju dvostrukog negiranja, i kako je „Na“ postalo „nikada“, odnosno razlike u formulaciji, te time nepravedne optužbe negira.

Advokat kancelara izborio se, nedavno, da saslušanje ne bude sprovedeno od strane tužilaštva, već sudije.

Naime, odnos tužilaštva i vladajuće Narodne partije (OVP) je već duže obeležen tenzijama.

Saslušanje je sproveo sudija Štefan Faulmajer, koji je, kako prenose mediji, relativno nov na dužnosti i koji je tek na proleće položio zakletvu na pokrajinskom sudu u Beču.

Kurc je ranije tvrdio da nije imao nameru da daje bilo kakve lažne izjave.

Sada je na tužilaštvu da pokuša da dokaže da je kancelar dao svesno lažni iskaz pred Istražnim odborom, za šta je predviđena kazna od do tri godine zatvora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More