Direktor Kliničkog centra Srbije: Ovo je epidemija nevakcinisanih: Oko 90 odsto pacijenata nije imunizovano

FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC
210

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je ovo epidemija nevakcinisanih, pošto je zaključeno da su preminuli pacijenti u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici uglavnom bili nevakcinisani.

“Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti”, izjavio je Ašanin za RTS.

Naveo je da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njegovim kovid bolnicama, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanja situacije.

“U ovom momentu u danu za nama imamo u kovid bolnici Batajnica 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenta su na respiratoru, a imali smo u prethodnom danu 63 prijema”, izjavio je Ašanin.

Naveo je da je karakteristika intezivne nege da je oko 90 odsto pacijenata nevakcinisano.

Klinika za infektivne i tropske bolesti je, kako kaže, potpuno popunjena, traži se krevet više, a često se dešava da čim se oslobodi neki krevet, prime novog pacijenta.

Na pitanje da li se razmišlja da se još neka klinika KCS-a vrati u kovid sistem, odgovara da su kao zdravstvena ustanova spremni na sve moguće scenarije.

“Spremni smo da uradimo sve što nam Ministarstvo zdravlja naredi. Ali u ovom momentu, sa kovid bolnicom Batajnica i Infektivnom klinikom, ne planira se da neki dodatni delovi KCS-a ulaze u kovid sistem”, dodaje Ašanin.

Napominje da je ovo epidemija nevakcinisanih, uz podsećanje da su u Batajnici do ovog momenta primili 10.773 pacijenta, u jedinici intezivnog lečenja 2.904, a da trenutno imaju 98 pacijenta.

Poručuje i da oni koji se vakcinišu ne treba da smatraju da su potpuno zaštićeni od zaražavanja, već da i dalje treba da se štite, kao i da oni uglavnom prolaze mnogo bolje, sa blažim formama bolesti.

Objašnjava da je KCS potpuno otvoren i za nekovid pacijente, i da je od početka godine do danas urađeno oko 30 hiljada operacija na njihovim hirurškim klinikama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More