Bečke linije razvijaju aplikaciju za znakovni jezik

Foto: Wiener Linien/ Thomas Jantzen
374

Gradsko sabraćajno preduzeće Bečke linije radi na razvoju pilot projekta čiji je cilj da se obaveštenja o smetnjama u prevozu automatski prevode u znakovni jezik. Prevod bi trebalo da se nađe u aplikaciji na pametnom telefonu gluvih putnika u vidu animiranih poruka.

Informacije o smetnjama u prevozu se mogu čuti preko razglasa u vozilima i na stanicama i pronaći na internet stranici Bečkih linija i u njihovoj aplikaciji WienMobil. Kompanija je odlučila da te informacije učini lakše dostupnim za 10.000 gluvih putnika u Austriji odnosno 500.000 u Evropi. Zankovni jezik je njihov maternji jezik, a informacije na „našem“ jeziku su često teško razumljive.

Foto: Wiener Linien/ Thomas Jantzen

Moguće rešenje bi bila aplikacija sa video porukama na znakovnom jeziku od strane avatara koja je nazvana Iris. Jedna od prednosti koja se može iskoristiti jeste da su informacije za putnike u javnom saobraćaju vrlo standardizovane. Nazivi 5.000 stanica i 30 vrsta smetnji u saobraćaju se mogu prevesti unapred i na taj način gotovo odmah proslediti gluvim osobama. Aplikacija se nalazi u fazi testiranja kako bi se proverilo da li može da se uključi u aplikaciju WienMobil koja objedinjuje informacije o svim oblicima transporta putnika u Beču kao što su javni prevoz, bicikl, taksi, iznajmljivanje vozila i mnogi drugi.

 

Ukoliko se faza testiranja uspešno okonča, aplikacija će biti dostupna za jednu do dve godine. Bečke linije razvijaju ovu aplikaciju u saradnji sa startapom „Sign Time“, Tehničkim univerzitetom, drugim gradskim saobraćajnim preduzećima i timom gluvih osoba. „Meni i zaposlenima je jako važno da olakšamo pristup javnom prevozu za sve putnike, jer je javnim prevoz namenjen svima“, izjavila je Aleksandra Rajnagl, direktorka Bečkih linija.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More