Austrija: Od sutra pojačane kontrole ispravnosti sertifikata

Foto: Pixabay
753

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je da će austrijska policija od sutra pojačano kontrolisati ispravnost i verodostojnost „3G“ dokaza, to jest sertifikata o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovid 19, odnosno negativan test.

Austrijski kancelar Kurc saslušavan nekoliko sati zbog lažnog iskaza

 

„Samo u poslednjih šest meseci pronašli smo 400 takvih falsifikovanih dokumenata“, rekao je generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf. Kontrole će se pre svega sprovoditi u gastronomiji.

Nehamer je poručio korisnicima lažnih dokaza: „Bolje ih više ne koristite“.

On je ukazao da će verovatnoća biti velika da budu otkriveni.

Nehamer je podvukao da korišćenje lažnih dokaza ne predstavlja mali prestup, već teže krivično delo, što znači da bi lice koje ih koristi moglo biti osuđeno na zatvorsku kaznu.

Prema zakonu kazna predviđena za delo prevare, falsifikovanja dokumenata ili podataka, odnosno njihovo korišćenje je do tri godine zatvora, podsetio je Ruf. Uz to ovakav prekršaj bi značio kršenje i kovid uredbi, za šta je predviđena i novčana kazna do 500 evra.

Broj zaraženih stalno raste, a istovremeno primetan je i rast lažnih dokaza, naglasili su Ruf i Nehamer zbog čega je odlučeno da se preduzmu aktivne mere. Nehamer je, kako je preneo, već izdao naredbu policiji širom zemlje da pokrene akciju pooštrene kontrole.

Policajci koristiće aplikaciju „Grin Ček“ za proveru „3G“ dokaza, ali će kontrolisati i klasične pasoše o vakcinaciji, te i lična dokumenta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More