Gradonačelnik Beča za srpske medije o SRBIMA U AUSTRIJI: Imam otvorena uha za njihove brige

Miahel Ludvig, gradonačelnik Beča Foto: Wikipedia
475

“Beč i Beograd su otišli u različitim pravcima tokom hladnog rata. I dalje nadokađujemo to izgubljeno vreme”, kaže u intervjuu za “Blic” Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča. On se osvrnuo i na sličnosti naša dva grada, kako se “staraju” o Srbima kao najvećoj etničkoj zajednici u gradu, ali i kako se u Beču nose sa problemima građana koji u Beogradu nisu uvek zadovoljni radom gradskih vlasti.

Pre dve godine je potpisan sporazum o saradnji Beograda i Beča, koliko je saradnja dva grada napredovala od tada? Da li je bilo nekih konkretnih akcija?

– Beč i Beograd su dve metropole koje mogu mnogo naučiti jedna od druge. Fokus naše saradnje je na temama urbanog razvoja, pristupačnog života, pametnih gradova, digitalizacije i otvorene uprave, kao i kulture. Već imamo koristi od uzajamnog znanja i razmene znanja. Primer intenzivne saradnje bio je Smart Citi Festival Beograd, gde je Grad Beč bio snažno zastupljen.

BEČ POOŠTRAVA MERE! Uvode “2G” pravilo, jedna obaveza se vraća, a evo od kada pravila počinju da se primenjuju

Prošle godine ste jedan dan proveli radeći u Gradskoj čistoći. Šta ste uspeli da dokažete time i u čemu je “tajna” to što Beč važi za jedan od najčistijih gradova Evrope?

– S jedne strane, oslanjamo se na mere podizanja svesti stalnim informisanjem stanovništva i senzibilizacijom za pitanje čistoće. S druge strane, proširujemo servisne ponude – na primer, dodavanjem dovoljno korpi za otpatke ili dozatora za vreće za pseći otpad. Tamo gde dobro ubeđivanje ne pomaže, oslanjamo se na sankcije – na primer, kada je u pitanju ilegalno odlaganje krupnog otpada. Na kraju krajeva, svi stanovnici imaju koristi od čistog grada.

Kada smo kod čistoće i zagađenja, Beograd se nažalost nalazi u vrhu najzagađenijih gradova u Evropi. Kako se u Beču nosite sa zagađenjem, kakve su kazne za pojedince ili kompanije koje zagađuju okolinu i koliko se vodi računa o ekologiji kada se pokreću projekti raznih investitora?

Gradonačelnici Radojičić i Ludvig potpisali su Sporazum

– Beč je jedan od najčišćih i najpoželjnijh gradova za život na svetu. Ovo nije slučajnost i moguće je samo zato što svi zajedno o tome brinemo. Servisna ponuda u celom Beču uključuje, između ostalog, 20.600 javnih kanti za otpad, 458.000 kanti za sortiranje otpada, 4.400 javnih lokacija za odvojeno sakupljanje i 13 bečkih mesta za odlaganje odpada. „Zajedno za čisti grad“ takođe je fokus godišnje kampanje čišćenja komunalnog preduzeća MA48. Osim toga, su od 2008. „WasteWatcher“ na ulicama grada. Ovlašćeni su da usmeno opomenu, da izriču prekršajne kazne i, ako je potrebno, da podnesu prijavu. Prekršajna kazna iznosi 50 evra; a kod prijave može da bude i do 2.000 evra. Za smeće izbačeno iz automobila, kazna je najmanje 100 evra. Prihodi od kazni su namenske i koriste se za mere čistoće u našem gradu!

Možete li da navedete neke sličnosti Beča i Beograda i neke razlike?

– Oba su na Dunavu, ali ne samo to: Beč i Beograd su slični po površini i broju stanovnika. Ali i istorijske veze su bliske. Tokom hladnog rata, Beč i Beograd su se razvijali veoma različito. I još uvek nadoknađujemo ovo izgubljeno vreme.

Prijem u Beču povodom Dana srpskog jedinstva, ambasador Rodić: Prvi put osećam slobodan da kažem i da sam Srbin (FOTO, VIDEO)

Izvor Blic, rudnik.at
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More